DEM Parti: Kürt dili resmi bir statüye kavuşmalı

DEM Parti: Kürt dili resmi bir statüye kavuşmalı

Demokrasi ve Eşitlik Partisi DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eş Sözcüleri Kürtçe ile yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Kürt dilinin resmi bir statüye kavuşması talep edildi.

AMİDA HABER - DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eş Sözcüleri Cemile Turhallı ve Heval Dilbihar yazılı açıklama ile partilerinin Kürt diline ilişkin taleplerini sıraladı. Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kürt dili insanlığın en kadim ve zengin dilidir. Bir insanlık değeri olarak tarihsel serüvende bir çok dile kaynaklık etmiştir. Kürt dili Kürt ulusunun varlık, kimlik ve en önemli değeridir. Kürt ulusunun temeli ve birlik şemsiyesidir. Kürt dili olmadan Kürtler ve Kürdistan da olamaz.

Bu gerçeklerden hareketle Kürt ve Kürdistan’ı ortadan kaldırmaya çalışanlar, Kürt dilini de inkar ve asimilasyona tabi tutarak yasaklama ve baskılama yoluna girmişlerdir. Kürtçenin hem kadim bir dil olması hem de Kürtler tarafından sahiplenilmesi nedeniyle bugüne kadar varlığını sürdürebilmiştir. Özellikle Kürt özgürlük hareketinin mücadelesi sonucu son 50 yılda Kürtçenin geliştirilmesi, sahiplenilmesi ve geliştirilmesi için büyük çabalar verilmiştir. Şüphesiz bu gerçekliğin yanı sıra bir diğer gerçek de şudur; Kürtçe farklı yol ve yöntemlerle baskılanmaya, eritilmeye ve ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. DEM Parti’nin Kürt diline yönelik tavrı ve tutumu nettir. Kürt dili İngilizce, Almanca, Arapça, Farsça, Türkçe ve diğer tüm diller gibi temel haklara sahip olması gerekiyor. O dillerin ne hakkı varsa Kürt diline de o haklar tanınmalıdır.

Bu nedenle biz DEM Parti olarak milyonlarca Kürdün iradesi olan Kürt dilinin özgürlüğünü istiyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz. Bu bizim kırmızı çizgimiz ve vazgeçilmezimizdir. Bu doğrultuda Kürtçe eğitim istiyoruz. Anaokullarından üniversiteye kadar yaşamın her alanında ve tüm resmi yerlerde Kürtçenin serbest ve özgür olmasını savunuyoruz. Kürt dili resmi bir statüye kavuşturulmalıdır. Bunun için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

Elbette Kürt halkının bu taleplerinin yerine getirilmesi için başta Kürtler olmak üzere özgürlüğü savunan tüm devrimciler, demokratlar ve hümanistler, tüm parti, kurum ve kuruluşlar, tüm aydınlar, yazarlar, sanatçılar, her her zaman ve her yerde Kürt dilinin özgürlüğü için mücadele etmeli ve bu dili her alanda geliştirmelidir. Yaratıcı çalışmalar, etkinlik ve eylemlerle her ev birer Kürtçe okula çevirilmeli, birer Kürtçe üniversiteye çevrilmelidir. Herkese çağrımız şudur; Kürtçeyi öğrenin, öğretin ve yaşatın. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.