Kadınlar artık kocalarınınkini kullanmayacak

Kadınlar artık kocalarınınkini kullanmayacak

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesindeki “evlenen kadının kocasının soyadını alacağı” hükmünü iptal etti. Karar bugün yürürlüğe girdi.

AMİDA HABER – Anayasa Mahkemesi yasal boşluk doğmaması için 9 aylık süre tanımış ve bu sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasal düzenleme yapması gerekiyordu. Alınan bilgilere göre yeni düzenlemenin yargı paketi içinde değerlendirilecek. Evli kadınlar iptal kararına aksi yönde bir düzenleme yapılmazsa, bugünden itibaren dava açmadan sadece bekârlık soyadlarını alabilecekler.

Kadınlar evlenmeden önceki soyadlarını kullanmak istiyorlarsa evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacakları yazılı başvuru ile bu hakkı elde edebilecekler. İptal kararı yürürlüğe girdiği için bugün nikâh masasına oturan bir kadın evlendirme memuruna “Ben sadece evlenmeden önceki soyadımı kullanmak istiyorum” şeklinde talepte bulunabilecek. Bu talep kanunen yerine getirilmek zorunda. Kadınlar artık eşlerinin soyadlarını kullanmak zorunda kalmayacaklar. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.