Başkasının bilgilerini kullanarak tedavi olanların sayısında artış

Başkasının bilgilerini kullanarak tedavi olanların sayısında artış

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Noyan, başkasının kimlik bilgilerini kullanarak tedavi olan ve ilaç talebinde ciddi bir artış yaşandığını söyledi.

AMİDA HABER- AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Noyan, son dönemlerde başkasının kimlik bilgilerini kullanarak sağlık hizmeti alan ve eczanelerden ilaç alanların sayısında ciddi artış yaşandığını açıkladı.

AHEF: Sağlık çalışanlarının iyi niyeti suistimal ediliyor

kemal-noyan.jpg

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan AHEF Başkanı Noyan, “Son dönemlerde bir başka kişinin kimlik numarasını kullanarak sağlık kurumlarından hizmet veya eczanelerden ilaç talebinde ciddi artış görülmekte ve konu hakkında SABİM şikayetlerinde artış dikkat çekmektedir. Aile sağlığı merkezi veya hastanelerde sağlık çalışanlarının iyi niyetini suistimal eden bazı kişilerin telafisi zor hukuki sorunlar yarattığı bir gerçek haline gelmiştir. Hastam yaşlı gelemedi, çocuk okulda getiremedim gibi birçok bahane ile yazılan reçetelerin il dışından alındığı ve bu ilaçların akıbeti konusunda birçok hukuki sorun dikkati çekmektedir.

'Sağlık bakanlığı çalışma yürütüyor'

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Kamu Zararı” başlıklı 71’inci maddesi 1’inci fıkrası gereği hem hizmeti sunan hem de kimlik ibrazı yapmayan kişiler hakkında adli veya idari yaptırımların öngörülebileceğini söyleyebiliriz. Sağlık Bakanlığı Teftiş kurulu ve İl sağlık müdürlükleri bir süredir bu konunun önemine dikkat çeken çalışmalar yürütmektedir.

'Kimlik ibraz etmeliler'

Olası çalıntı kimlik belgeleri veya alıntı kimlik numaraları ile yapılan başvuruların yaşanmaması için sağlık merkezi görevlilerinin ve eczanelerin, kimlik sahibi kişi ve kimlik belgesi kontrolü olmaksızın resmi işlem yapmaması gerekir. Vatandaşların ise sağlık kurumuna başvururken veya eczaneden ilaç alırken mutlaka Kişinin kendisinin başvurması ve kimlik belgesini ibraz etmesi gerekmekte, olası şüpheli bir işlem durumunda İl Sağlık Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları olası faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.