AMİDA HABER - Şırnak, Hakkâri ve Van üçgenindeki 2 bin 625 rakımlı Faraşin Yaylası, geniş meraları, serin havası ve bol su kaynaklarınsan dolayı tercih ediliyor.
Bu yıl beklenenden fazla yağış almasıyla birlikte meraların erken yeşerdiği Faraşin Yaylası, 560 aile ve yaklaşık 400 bin küçükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor. Besiciler, sürülerini getirdikleri yaylada kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor ve hayvanlarını serin ve verimli alanlarda otlatıyorlar.
Yaylayı tercih eden besicilerden İsmet Aslan, "Hayvanları serin ve verimli alanlarda otlatmak için Faraşin Yaylası'nı seçiyoruz. Buranın havası, suyu ve yaşam koşulları bize çok uygun. Sütümüzü burada peynir ve yoğurda dönüştürerek geçimimizi sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
Batmanlı besici Zeki Aşkın ise her yıl iklim koşullarının hayvancılığa uygun olduğu için Faraşin Yaylası'nı tercih ettiklerini belirterek, "Burada hayvanlarımız daha sağlıklı, et ve süt verimi daha yüksek" dedi.
Yaylayı kullanan besicilerden Kadir Özcan da "Burayı iklimin hayvancılık için uygun olmasından dolayı tercih ediyoruz. Burada hayvanlarımız daha sağlıklı, et ve süt verimi ile hayvanlarda doğum oranı daha iyi. Bu yayladan çok memnunuz" diye konuştu.
Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin ise bölgedeki besicilerin Faraşin Yaylası'nı su kaynakları, geniş mera alanları ve uygun iklim koşulları nedeniyle tercih ettiklerini vurgulayarak, "Yaylada yaz boyunca 400 bin küçükbaş hayvan bulunacak. Besiciler, burada süt ve peynir üreterek geçimlerini sağlayacaklar" şeklinde konuştu.