"Bakımı yapılmayan asansörlerin kullanımı güvenli değil"

Düzenli bakım yapılmayan asansörlerin hem bina sakinlerinin güvenliğini hem de asansörlerin ömrünü olumsuz etkilediğini ifade eden Asansör Denetim Uzmanı Veysel Kahraman, asansörlerin düzenli bakımı için profesyonel hizmetlerden yararlanmak gerektiğine dikkat çekti.

Asansörlerin bakım ve onarımı nasıl yapılmalı? Asansörlerde bulunan etiketler ne anlama geliyor? İhmallerden kimler sorumlu? KYK yurtları ile yeniden gündeme gelen asansörlere dair merak edilen cevapları Makine Mühendisleri Odası Siirt Şubesi Asansör Denetim Uzmanı Veysel Kahraman, soruları yanıtladı.

Asansörlerle ilgili bilgilendirme yapan, Kahraman, aylık bakımı yapılmayan asansörlerin kullanımının güvenli olmadığını belirti.

Asansör bakım ve onarımı nasıl yapılır?

Apartmanlarda, iş yerlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, kullanılan asansörlerin düzenli bakımı yapılmadığında ağır arızalara sebebiyet vererek can kaybı tehlikesi oluşturduğunu ifade eden Kahraman, "Asansörlerde bina sorumlusunun muhakkak yılda bir, asansörü periyodik olarak kontrol ettirmesi ve aylık bakım yaptırması gerekiyor. Aylık bakımlarını yaptırırken muhakkak hizmet yeterlilik belgesine sahip firmayla bakım sözleşmesi yapılması önem arz ediyor." dedi.

Asansörlerde bulunan etiketler ne anlama geliyor, hangi renk neyi işaret ediyor?

Asansörlerde bulunan etiketlerin ne anlama geldiği konusuna değinen Kahraman, "Vatandaşlarımız, asansörlere binmeden önce muhakkak sol tarafta bulunan etiketin yeşil veya mavi olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Kontrol tarihi bitmişse eğer bunu yöneticiye ya da bina sorumlusuna bildirip o asansörün yıllık periyodik kontrolünün tekrarlanmasını talep etmeli. Kırmızı etiketli bir asansörün muhakkak kapatılıp çalıştırılmaması gerekiyor. Gerekli revizyon işlemleri yapıldıktan sonra uygun mavi veya yeşil etiketi aldıktan sonra o asansörün kullanıma açılması gerekiyor. Kırmızı etiketli asansörler, ağır kusurlu olarak tespit edilen asansörlerdir. Bunların düzeltmesi için genelde 60 günlük bir süre verilir. Sarı etiketli asansörler dediğimiz ağır değil de kusurlu olarak görülen asansörlerdir. Bunlara da 120 günlük düzeltme süresi verilir. Mavi etiketli asansörlerde ise hafif kusur diye geçilir. Bunu düzeltme süresi 12 aydır. Yani 1 yıl sonra tekrar hafif dediğimiz kusurların giderilmesi gerekiyor. Yeşil etiketli dediğimiz asansörler ise tamimiyle kusursuz, can güvenliği ve mal taşıma açısından herhangi bir sakınca göstermemektedir." diye belirtti.

Tüketiciler nelere dikkat etmeli?

Asansörlerde iç kapı zorunluluğunun 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geriye dönük tüm asansörlerde zorunlu hale geldiğini belirten Kahraman, iç kapısız bir asansörün kullanım dışı olduğunu söyledi.

Bazı binaların yetkisiz firmayla aylık bakım yerine 3 ayda bir ya da 6 ayda bir yaptırdıkları için asansörlerin iyi bir bakım işlemi görmediğini ve bunun da arızalara sebebiyet vererek can kaybı tehlikesine yol açtığını ifade eden Kahraman, "Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde asansörlerde yenilikler git gide artmaktadır. Bu yenilikler ise teslimat sırasında gerekli periyodik kontrolleri yapılmaktadır ve genellikle yük testleriyle bu asansörler kontrol edilmektedir. Ama bunu takip eden sonraki yıllarda genellikle asansörler yeterli şekilde bakıma tabi tutulmadığı için ve yetkisiz firma ile bazı binalarında aylık bakım yerine 3 ayda bir ya da 6 ayda bir yaptırdıkları için asansörleri iyi bir bakım işlemi görmüyor. İyi bir bakım işlemi görmediğinden dolayı asansörler bazı ağır arızalara veya can kaybı tehlikeleri oluşturabiliyor." şeklinde konuştu.

Bakım ve onarım işlemi yapan firmaların sahip olması gereken belgeler nelerdir?

Vatandaşların yetkisiz firmalarla çalışmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Kahraman, "Çünkü bu firmalar, bünyelerinde bir mühendis, bir teknik görevli, bir bakım onarım yetkisine sahip personel bulunduruyorlar. Bunlar da genel de yetkili oldukları için her türlü bakımı daha uygun şekilde yapmaktadırlar. Vatandaşların, merdiven altı kaçak olan bakımcı firmalardan muhakkak kaçınmaları gerekiyor." dedi.

"Asansörde kırmızı veya sarı etiket varsa o asansör çalışıyorsa da binmeyin"

Asansörü kullanan vatandaşların, asansör içinde bulunan etiketlere dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Kahraman, "Eğer asansörde kırmızı ve sarı etiket varsa ve o asansör çalışıyorsa binmeyin, yöneticiye veya yetkili idareye bildirerek o asansörün kapatılıp mühürlenmesini talepte bulunabilirsiniz. Kırmızı veya sarı etiketli asansörlere can güvenliğiniz için binmemeniz gerekiyor." uyarısında bulundu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri