AMİDA HABER - Şırnak, Hakkari ve Van illerinin kesişim noktasında bulunan yayla, serin havası, geniş meraları ve bol su kaynaklarıyla hem besicilerin hem de arıcıların uğrak yeri haline geldi.
İl ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapılan başvurular doğrultusunda, Arıcılık Kayıt Sistemi'ndeki verilere göre Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Mardin ve Van gibi illerden gelen 300 gezgin arıcı, binlerce kovanda bal üretimi gerçekleştiriyor. Geceleri çadırlarda, karavanlarda veya konteynerlerde konaklayan arıcılar, gündüzleri arıların ve kovanların bakımını yaparak yoğun bir çalışma temposu sürdürüyor.
Adana'dan gelen ve 28 yıldır arıcılıkla uğraşan Medet Seymen, Faraşin Yaylası'nın endemik bitkileriyle arıcılığa çok uygun olduğunu belirterek, "Bu yıl Türkiye'nin nadir yaylalarından Faraşin Yaylası'nı tercih ettik. Bölgede her hafta farklı bir çiçek açıyor. Üçgül, yonca, boğa dikeni ve lavanta gibi yüzlerce çiçek çeşidi bulunuyor" dedi. Seymen, yaylanın zengin bitki örtüsü sayesinde yüksek kaliteli ve aromalı bal ürettiklerini ekledi.
Arıcı Dılgeş Aslan ise yaylanın bitki örtüsünün zenginliğinin arıcıları cezbettiğini ifade ederek, "Temmuz’un ortasında olmamıza rağmen hala kar kütleleri var. Bu, yaylanın doğal zenginliğini gösteriyor," diye konuştu. Mardin'den gelen Muhammet Kadim de Faraşin Yaylası'nı tercih ettiklerini ve yüksek bal rekoltesi beklediklerini belirtti.
Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin, Faraşin Yaylası'nın arıcılık için bereketli bir ortam sunduğunu vurgulayarak, "Bu yıl yağışların bol olması endemik bitki çeşitliliğini artırdı. 600 tonun üzerinde bal üretimi bekliyoruz," dedi. Sezgin, bölgede 80 bin arı kovanı bulunduğunu ve bunların 30 bininin Faraşin Yaylası'na getirildiğini kaydetti.
Ekim ayı sonuna kadar arıcıların yayladan faydalanacağını söyleyen Sezgin, burada üretilen balın kalitesinin yüksek olduğunu ve tüketiciler tarafından tercih edildiğini ifade etti.