Diyarbakır’da maden eylemi yapılacak

Diyarbakırlılar, Kulp ilçesinde başlatılmak istenen maden ocaklarına ve doğa tahribatına karşı yarın kitlesel bir eylem gerçekleştirecek.

AMİDA HABER - DİSKİ Genel Müdürlüğü, İşletmeler 1. Bölge Daire Başkanlığı, Kulp Şube Müdürlüğü, Narlıca, Kaynak, Dolu, Ağaçlı, İslamköy ve diğer mahallelerde madencilik faaliyeti için sondaj çalışmaları için bir tespit raporu hazırladı. Bu raporda, su kalitesindeki bozulmalar, ağır metal içeriğindeki artış ve kaynak sularının kaybolması gibi ciddi sorunlar yaşanabilir ibareleri yer alıyor.

Kulp merkezde eylem

Tespit raporuna rağmen, başlatılmak isten maden arama çalışmalarına karşı Diyarbakırlılar eyleme gidiyor. "Kulp Kasor Havzası Koruma Platformu" tarafından organize edilen eylemde, yarın saat 12.00’de Kulp merkezde bir araya gelecek olan katılımcılar, basın açıklaması için Narlıca köyüne hareket edecek. Diyarbakır’dan da sabah erken saatlerde birçok araç destek vermek üzere yola çıkacak.

İptali için süreç başlatılacak

Örgütlü ve kitlesel bir şekilde Kulp’taki eylemde yer alacaklarını ifade eden Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Ahmet İnan, şu açıklamada bulundu: “İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğin 15. ve 17. maddeleri gereği; içme-kullanma suyu havzalarında madencilik faaliyetlerinde bulunulamaz. Kulp'un suyunu sağlayan Kasor Havzasının madenciliğe açılması açık bir hukuksuzluktur. Bu vahşi madencilik faaliyetinin durdurulmaması halinde, bölgedeki yaşam kaynağı olan su varlığı ağır metallerle kirlenebilir veya tamamen yok olabilir. Kasor Havzasındaki maden ruhsatlarının iptali için süreci başlatacak ve toplum sağlığını riske atan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Yetkilileri ivedilikle göreve davet ediyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri