Dünya Dicle’deki leopar balığını konuşuyor: Diyarbakır’da var mı?

Dicle Nehri’nde, dünyanın konuştuğu leopar (komando) balığını bulan balıkçı konuştu. Peki leopar balığı Diyarbakır’daki Dicle Nehri'nde var mı?. Detaylar haberimizde. Ünlü oyuncu Leonardo Dicaprio gündeme getirmişti.

AMİDA HABER- Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından duyurulan ve “Kırmızı liste” olarak adlandırılan kategoride nesli tükenme tehlikesi altında olan yaklaşık 300 balık yer alıyor. Bu listede bulunan balıklardan 10’u kayıp balık projesi kapsamında listelenip aranıyor. Dünyada en çok aranan bu 10 balıktan 2’si Siirt ve Şırnak’ta Bunlardan, Batman çöpçü balığı olarak bilinen balık, 2 yıl önce Siirt'te bulunan Botan Çayı’nda tespit edildi.

Peki Leopar balığı Diyarbakır'da var mı?

Leopar balığıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Diyarbakır'da balıkçılık yapan bir vatandaş, "Geçmiş yıllarda Leopar balığı Dicle Nehri'nde çok vardı. Ancak son dönemlerde bu balıkların nesli tükendi" ifadelerini kullandı.

Leonardo Dicaprio paylaştı

Yerel halkın “Komando balığı” dediği (Leopar sazanı) bulunması için de 2 akademisyenin girişimleriyle çalışmalar başlatıldı. Akademisyenlere yardımcı olan ve onlarla birlikte çalışan Cizreli balıkçı Mehmet Ülkü, geçen hafta bu balığı Basa (Güçlükonak) ilçesi sınırlarında Dicle Nehri içerisinde buldu. Oscarlı oyuncu Leonardo DiCaprio’nun sanal medyadaki paylaşımı ile Leopar Sazanı dünya gündemine girdi.

‘Sıcak suyu seviyor’

Komando Balığı’nın (Leopar Sazanı) balığının bulunması için yapılan çalışmaların parçası olan balıkçı Mehmet Ülkü, yaşananları anlattı.

Söz konusu balığa daha önce “Komando Balığı” dediklerini ve sıklıkla Dicle Nehri’nde avladıklarını anlatan Ülkü, “Daha sonra büyüklerimize sorduğumuzda buna benekli balık dediklerini öğrendik. Bir gün, iki akademisyen buraya geldi ve bu balığın “Leopar Balığı” olduğunu ve bu balığın neslinin tükenmek üzere olduğunu söylediler. Biz de bu balığı bulacağımızı söyledik. Uzun bir süre nehirde hep bu balığı aradık. Bu balık genelde Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ortaya çıkar. Çünkü sıcak suyu seviyor. Fakat nehir üzerinde barajlar yapıldıktan sonra artık bu balığa rastlayamaz olduk. Nehir suyu baraj bendinin ardında durduğu için artık daha soğuk oluyor. Su sıcaklığı seviyesindeki düşüş bu balığın neredeyse yok olmasına neden oldu” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri