AMİDA HABER - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mardin Valiliği’nin desteğiyle yürütülecek kazılar, bölgenin tarih öncesi döneme ışık tutan önemli buluntularını ortaya çıkarmayı hedefliyor. 2012 yılında Mardin Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kazılar, aralıklarla devam ediyor ve şimdi bu projeyle yıl boyunca sürecek.
200 bin bocuk bulundu
Boncuklu Tarla, bugüne kadar evler, kamu binaları ve mezarlarda 200’den fazla iskelet ile 200 binden fazla boncuğun yanı sıra taş kaplar, kemikler ve döneme özgü çok sayıda arkeolojik buluntu sundu. Arkeologlar, bu alanın Göbeklitepe ile benzer şekilde, insanlık tarihinde yerleşik hayata ve tarıma geçişin izlerini taşıdığına dikkat çekiyor. Boncuklu Tarla’da ele geçen boncuklar ise bu yerleşimin adını almasına neden oldu ve şu anda Mardin Müzesi’nde sergileniyor.
‘Bu bölge ilk yerleşik yaşam merkezlerinden biridir’
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, Boncuklu Tarla’nın milattan önce 10 bin ila 8 bin yılları arasında Çanak Çömleksiz Neolitik döneme tarihlendiğini, yapılan kazılarla bu tarihin 1000 yıl daha geriye, Geç Epipaleolitik döneme kadar uzandığını belirtti. Kodaş, bu alanın Göbeklitepe ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımın ve yerleşik yaşamın başladığı önemli merkezlerden biri olduğunu vurguladı. Yüzey araştırmaları sırasında daha eski dönemlere ait izlerin bulunabileceğini söyleyen Kodaş, bu çalışmaların bölge tarihine yeni bilgiler katacağını ifade etti.
Projenin hedefi
Projenin hedefi, kazı çalışmalarını iklim koşulları elverdiği sürece yıl boyunca sürdürmek ve Boncuklu Tarla’nın daha erken dönemlerine dair bilgileri açığa çıkarmak. Kazılarla birlikte tarihlendirilebilen en eski tabaka, milattan önce 11. bin yıla kadar uzanıyor ve bu katmanların altından daha eski izler de bulunabilir. Bu nedenle kazı ekibi, Boncuklu Tarla’nın insanlık tarihine dair daha pek çok yeni keşfi ortaya çıkarabileceğine inanıyor.
12 ay kesintisiz kazı yapılacak
Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök de kazıların sezonluk olmaktan çıkarılıp yıl boyunca devam etmesinin daha fazla buluntuya ulaşmayı sağlayacağını belirtti. Gök, “Boncuklu Tarla’nın Geleceğe Miras Projesi’ne dahil edilmesi bizim için çok kıymetli. İklim koşulları elverdiği sürece kazılar kesintisiz olarak 12 ay sürecek” dedi.
Bu önemli projeyle Boncuklu Tarla, Göbeklitepe gibi, sadece Mardin’in değil tüm insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olarak yeni bilgilerle tarihe ışık tutmaya devam edecek.