Hasada başlayan çiftçiler dert yandı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yılın ilk pamukları toplanmaya başladı. Girdi maliyetlerinin üç beş kat artması ve ürünlerin geçen seneden ucuz olmasından yakınıyor.

Şanlıurfa'nın

Siverek

ilçesinde beyaz altın olarak tabir edilen sezonun ilk pamuğu toplanmaya başlandı.

İşçiler

pamuk toplama mesaisini gün doğumu gün batımı şeklinde yapıyorlar.

Her sene bu zamanlarda hasadı yapılan pamuk, verim ve kalite bakımından iyi olmasına rağmen ürünlerinin geçen seneye göre ucuz olması çiftçilere büyük mağduriyetler yaşatıyor.

Geçen sene kilosu 10 ile 17 TL. arası satılan pamuk artan enflasyonla birlikte bu sene de aynı fiyatta alıcı bulması çiftçileri işi bırakma noktasına getirdi.

"DEVLETTEN ARTIK BU DURUMA BİR EL ATMALARINI İSTİYORUZ"

Devlet'ten destek beklediklerini dile getiren Halil Boztepe, "Buradan Tarım Bakanına sesleniyorum. Ektiğimiz pamuğu geçen senin fiyatına bile satamıyoruz. Pamuk para etmediği için işçilerin ücretlerini veremiyoruz. Ne yapacağımızı artık bilemiyoruz. Devletten artık duruma bir el atmalarını istiyoruz. Bu gidişle artık hiçbir şey ekemeyeceğiz. Böyle devam ederse iflas edeceğiz. Her şey pahalı oldu, mazot iki üç katına çıktı. İlaçlar pahalı, gübre de çok pahalı. Pamuk para etmiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Sonunda artık bu işi bırakmak durumunda kalacağız. Devletten bize yardımcı olmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"ALLAH AŞKINA BİRİLERİ ÇİFTÇİLERE BAKSIN"

Çiftçilerin artık bi değerinin kalmadığını ifade eden Ömer Kılıçaslan, "Gerçekten diyecek yapacak bir şey bulamıyoruz. Aylardır gece gündüz demeden gözümüz gibi baktığımız ürünlerimizin ucuza gitmesi hem ürünlerimize hem biz çiftçilerin emeğine hakarettir. Gübre, mazot, ilaç en sıkıntılısı DEDAŞ sanki bizim ortağımız. Tüm gelirlerimizin ana sahibi gibi resmen onlara çalışıyoruz. Çiftçinin emekçinin üreticinin hiç mi hiç değeri kalmadı. Tarım merkezi deyip duruyorlar yetkililer. Allah aşkına birileri çiftçilere baksın. Biz nereye gidelim ne yapalım, artık bilemiyorum. Devlet yetkililer ne zaman sesimizi duyacaklar? " diye konuştu.

"BİZİM ARTIK ÇİFTÇİ OLARAK DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI"

Yetkililerin çiftçilik ve tarımın bitmesi üzerine politika yürüttüklerini söyleyen Osman Boztepe, "Ben susuyorum diyecek bir şey bulamıyorum. Eğer bu memleketin bir sahibi yetkilisi varsa bizi bu halde bırakmazdı. Bu işi bıraksak yapacak başka işimiz yok. Her geçen sene çiftçi biraz daha yok olup tükeniyor. Kendimiz ailemiz için şehre gittiğimizde pahalılıktan bir şey alamazken resmen ürünlerimizi bedava verip geliyoruz. Çiftçilik bitsin, tarım bitsin, üretim bitsin politikası ile hareket ediliyor. Bizim artık çiftçi olarak dayanacak gücümüz kalmadı." dedi. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri