AMİDA HABER – Siirt’in Tillo ilçesinde yetişen ve "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
76 yaşındaki Hilmi Sevinç’in çocukları ve torunları ile zahmetli çalışmalarla gelecek nesillere aktardığı “Tillo heriresi” için kazanlar kaynamaya başladı.
Geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen pestilin yapım aşamasında İlçeye bağlı Sinep köyünde yaşayan Hilmi Sevinç ve aile üyeleri üzümün toplanmasından hazırlanmasına kadar her aşamada birlikte çalışıyor.
2003 yılından beri ticari olarak üretiliyor
Yapımını anne ve babasından öğrendiğini ve yaklaşık 80 yıllık bir geçmişi olduğunu dile getiren Hilmi Sevinç, ürünleri Siirt başta olmak üzere İstanbul ve bazı illere gönderdiklerini de ifade etti. Tillo heriresi’nin yapım aşamaları hakkında bilgi veren Sevinç,
3 kuşak bir arada gelecek nesillere aktarıyor
"Üç kuşak bir arada bu ürünü gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Şire haline getirilen üzümler sıkıldıktan sonra kovalara doldurulup bekletiliyor, ardından kaynatılıyor. Suyu un ve beyaz toprakla mayalanıyor." diyerek konuşmasını şöyle sonlandırdı.
"Baklava diliminde kesilen pestilleri bezin üzerine bırakıyoruz. İki üç gün bırakıp kurutuyoruz. Daha sonra kazanın içinde 4-5 gün bekletiyoruz, terliyor. Terledikten sonra çıkarıyoruz, seriyoruz ve tekrar kurutup torbalara bırakıyoruz. Terlediğinde yumuşak oluyor."
Tamamen organik üretim yapıyoruz
Babası, çocukları ve yeğenleriyle yıllardır pestil ürettiklerini belirten Metin Sevinç de yaptıkları pestilin içinde herhangi bir katkı maddesinin olmadığını dile getirdi. Ayrıca Sevinç bu kültürün kaybolmaması için kendisinin de çocuklarına öğrettiğini söyledi.