Türkiye-İran sınırındaki fay hattında inceleme başlatıldı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi, Türkiye-İran sınırında deprem riski taşıyan bölgede incelemelere başladı.

AMİDA HABER - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi, Türkiye-İran sınırındaki Başkale ilçesinde deprem riski taşıyan fay hatlarını inceleyen önemli bir araştırma projesi yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında Van YYÜ öncülüğünde bir grup akademisyen, Başkale ilçesindeki fay hattında detaylı kazı çalışmaları gerçekleştiriyor. Hedefleri arasında, fay hattının geçmişte ürettiği depremleri belirleyerek bu bölgelerin deprem potansiyelini değerlendirmek bulunuyor.

Bilimsel temele dayandırılmasını sağlayacak

Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk liderliğindeki ekip, fay hattının geçtiği noktalarda 30 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde çukurlar açarak eski deprem izlerini tarihlendirme çalışmaları yapıyor. Bu çalışmaların sonunda elde edilecek veriler, bölgedeki deprem riskinin daha iyi anlaşılmasını ve alınacak önlemlerin bilimsel temele dayandırılmasını sağlayacak.

Hakkâri, Ağrı ve Van illerinde de inceleme

Proje, Türkiye'nin Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle yürütülüyor ve TÜBİTAK'tan önemli bir maddi destek almış durumda. Hakkâri, Ağrı ve Van illerindeki diğer fay zonları da çalışmanın kapsamında yer alıyor.

Deprem riskinin sınır ötesindeki etkisi

Çalışmanın önemli bir yönü de uluslararası boyutta. İran'ın Hoy kentindeki 23 Şubat 2020 yılı 5,9 büyüklüğündeki depremin etkilerini göz önünde bulunduran araştırmacılar, elde edecekleri verileri İran yetkilileriyle de paylaşacaklarını belirtiyorlar. Bu iş birliğiyle bölgede ortak bir veri tabanı oluşturulması ve deprem riskinin sınır ötesi bir perspektifle değerlendirilmesi hedefleniyor.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, projenin sadece bilimsel yayınlarla sınırlı kalmayacağını, elde edilecek sonuçların tüm ilgili kurumlarla paylaşılacağını vurgulayarak, bu verilerin altyapı planlamaları ve deprem hazırlıkları için kullanılacağını ifade ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri