AMİDA HABER- Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde, 2 bin 300 rakımda inşa edilen ve Urartu Kralı 2. Rusa tarafından yaptırılan Kef Kalesi'nde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun başkanlığındaki kazı çalışmaları sürüyor. 20 kişilik bir ekibin yürüttüğü kazılarda bu yıl, fil ayakları, çakmak taşı, obsidiyen (cam kaya) aletler, seramikler ve hayvan kemikleri gün yüzüne çıkarıldı.
Yeni yapılar ortaya çıkıyor
Kef Kalesi'ndeki kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. İsmail Coşkun, bu yıl kazıları kalenin yukarı salon olarak adlandırılan bölümüne yoğunlaştırdıklarını söyledi. Urartu mavisi boyalar ve saray seramiklerine sıkça rastladıklarını belirten Coşkun, mutfak bölümünde çok sayıda hayvan kemiği ve öğütme taşlarının bulunduğunu dile getirdi. Ayrıca çakmak taşı ve obsidiyen aletlerle birlikte birçok seramik parçası da gün yüzüne çıkarıldı.
Bazalt taşının yoğun kullanımı dikkat çekiyor
Doç. Dr. Coşkun, kalenin yapımında bazalt taşının yoğun olarak kullanıldığını vurguladı. Kef Kalesi'nin, Urartu döneminde bu kadar çok bazalt taşının kullanıldığı tek kale olduğunu belirten Coşkun, kalenin inşasında Süphan Dağı'ndan getirilen bazalt taşlarının kullanıldığını söyledi. Ayrıca kazılar sırasında yaklaşık 60-70 santimetrelik kül tabakasıyla karşılaşıldığını ve kalede büyük bir yangın yaşandığının anlaşıldığını ifade eden Coşkun, yıkılmış olan fil ayaklarının yeniden ayağa kaldırılarak turizme kazandırılacağını belirtti.