10 yıldır burada yaşıyor, 105 yaşında!

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki İskender Paşa konağında yaşayan yaklaşık 100 yaşında olduğu tahmin edilen kaplumbağa gelen giden herkesin ilgisini çekiyor.

Osman Ergün / Uğur Kasioğlu

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi İskender Paşa konağını işleten Bayram Işık, sokakta bulduğu kaplumbağayı, zarar görmesin diye konağın bahçesine yerleştirdi. İşletme sahibi ve burada çalışanlar tarafından sevilen kaplumbağa, 10 yıldır bu konakta yaşıyor. Zamanla evcilleşen ve 105 yaşında olduğu tahmin edilen kaplumbağayı ailesinden biri olarak gören Bayram ışık, ona Muzaffer ismini verdi.  Yazın kaplumbağanın bahçede serbestçe dolaştığını aktaran Işık, kış aylarında Muzaffer’in kış uykusuna yattığını, ortalıktan kaybolduğunu dile getirdi.

Bayram Işıklı, “Yaklaşık 10-11 yıldan beridir kaplumbağaya biz bakıyoruz. Sokakta çocukların elinden aldım çok kötü bir haldeydi Aldıktan sonra İskender paşa konağına bıraktım ve burada beslemeye başladık. Yaş ortalamasının 100 den fazla olduğu söyleniyor. Nerden biliyorsunuz diye sorarsanız buraya müşteri olarak gelen üniversite hocalarımız kaplumbağanın sırtındaki yuvarlak halkalardan,  kaplumbağanın yaşının ortaya çıktığını söylüyor. Buna göre kimi hocamız 11100 yaşında diyor kimisi de 105 diyor. Baya yaşlı bir kaplumbağa. Bizde bir hayvan sevgisi var bu yüzden kaplumbağayı da yanımıza aldık. Neredeyse evimizin bir üyesi olmuş halde. Bazen müşteriler besliyor onu bazen biz besliyoruz. Yazın sürekli ortalıkta dolanıyor kış geldi mi ortalıktan kayboluyor. Muhtemelen kış uykusuna yatıyor biz araştırdık ve bu sonuca vardık. Ailemizin bir üyesi olmuş durumda. Müşterilerin önünde kalan, yemedikleri salatalık domates ve karpuz gibi her türlü sebze meyveleri yiyor. Otçul bir hayvan” dedi.

‘’Kaplumbağa ailemizden biri oldu’’

Sur İskender Paşa Konağında çalışanlardan Süleyman Yıldız kaplumbağanın burada artık meşhur olduğunu söyleyerek, “Buranın meşhur kaplumbağası olmuş bir kaplumbağa. Dışardan gelen insanların özellikle görmek için geldiği bir kaplumbağa. Çocuklar onu çok seviyor eğlenceleri olmuş durumda. Kaplumbağaya isim verdik o artık muzaffer. Kısaca muzo diyoruz ona. Ailemizden biri muzo” diye konuştu.

‘’Doğasında yaşamıyor, konakta yaşaması dışarda yaşamasından iyidir’’

İskender Paşa Konağında sahaflık yapan Şilan Ok kaplumbağanın kendisi için ayrı bir deneyim olduğunu söylüyor.  Kaplumbağaların insan görünce kafa kısmını evine çektiğini aktaran Ok muzaffer’de böyle bir refleks kalmadığını dile getirdi.  Şilan Ok:  “Muzaffer beni için ayrı bir deneyim. Normalde kaplumbağalar insan gördüğü zaman kafa kısmı evine çeker ve korkar veya onun için bir reflekstir ama muzafferde bu refleks kalmamış. Kaplumbağanın evcilleştiğini görüyoruz artık. Türkiye’de bu deneyimi çok fazla yaşamadık ama yurt dışında kaplumbağa besleyenler fazlasıyla var. Türkiye’de nadir besleyenlerden biri de İskender Paşa Konağı içerisindekiler. Bu açıdan şanslıyız bence. Kendi doğasında yaşamıyor ama dışarıda kalmasından ise burada kalması bizim için biraz daha iyi olur. En azından besleyip göz kulak olabiliyoruz. Muzafferi seviyoruz. Oda bize alışıyor çünkü besledikçe oda bizi tanımaya başladı. Aç olduğu zamanlar tepki veriyor ona doğru gelen birine doğru gidiyor oda” İfadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri