"Sur, Diyarbakır’ın kalbi, Türkiye’nin mührüdür"

Birçok şair ve yazarı bünyesinde barındıran Diyarbakır Kültür Evi, kültür turizmle unutulmaya yüz tutmuş değerleri yaşatmaya çalışıyor. Surun bacasız fabrika olduğunu söyleyen Kültür Evi kurucusu Kenan Aksu, Diyarbakır tarihini yaşatmak istiyor.  Maddi anlamda bir kaynakta istemediklerinin altını çizen Aksu, “Böyle şeyler yapmak lazım. Sur Diyarbakır için çok önemli. Diyarbakır’ın kalbi, Türkiye’nin de mührüdür. Dünyanın bütün kültür varlıklarının en zengin olduğu yer Diyarbakır Suriçidir” dedi.

Süleyman Aydın / Hamza Özçelik

Diyarbakır’ın Sur sokaklarında 2013 yılında açılan kültür evi, daha çok kentin kültür ve musikisini yansıtmak adına atılan adımlar arasında yer alıyor. Başta yerli halk olmak üzere farklı yerlerden gelen turistlerin uğramadan geçmediği kültür evinde Diyarbakır’ın eski tarihi yansıtılıyor. Aynı zamanda 2022 yılında düzenlenen Sur Kültür Yolu festivaline katkı sunan Kültür Evi, bünyesinde birçok şair ve yazar barındırıyor. Kültür evi kurucusu Kenan Aksu, burada kentle ilgili birçok faaliyet düzenlemenin yanında Diyarbakır’ın tarihini korumak adına birçok proje geliştirmeyi düşünüyor.

‘SUR’A HAYAT VERİRSEK ÇOK GÜZEL SONUÇLAR ELDE EDERİZ’

10 yıldır Sur içinde faaliyet gösteren Diyarbakır Kültür Evi kurucusu Kenan Aksu, Sadece Türkiye’de değil Dünyanın her yerinden insanların kültür Evini bildiğini bununda kendisine şeref verdiğini aktarırken, ‘’Sur’a hayat vermek bizim elimizde bunu başarırsak çok güzel sonuçlar elde ederiz’’ dedi. Aksu şunları kaydetti;

“Diyarbakır’ın özellikle kültür ve musikisini yaşatmak için burada emek sarf ettik. Kültür evinde birçok faaliyet düzenlememizin yanında, sokaktaki çocukları nasıl kazanabiliriz diye bir proje geliştirdik ve çok güzel sonuçlar aldık. Burası gezilebilecek listesi içinde üçüncü sırada yer alıyor, bu bizim için büyük bir onur. Sadece Türkiye değil dünyanın her yerinden insanlar Diyarbakır Kültür Evini biliyor bu bizim için bir şeref. Yaptığımız işler çok güzel işler ki bu kadar küçük bir yer çok benimsendi. Biz burada Diyarbakır Kültürünü yansıtıyoruz. Sur’ da eskisine göre 20’ye yakın mekan, var buraları açan kişiler sur sokaklarına hayat verdiler Gencecik kızlarımız gece geç saatlere kadar aileleriyle sur sokaklarında rahatça geziyor. Bunlar çok çok önemli ve güzel şeyler. Sur’a hayat verirsek çok güzel sonuçlar elde ederiz, bu bizim elimizde.”

‘TRT İLE ORTAKLAŞA KÜLTÜR GECELERİ GERÇEKLEŞTİRDİK ‘

Diyarbakır adına yapılan birçok faaliyette bulunan kültür evi, bünyesinde barındırdığı birçok şair ve yazarla söyleşi ve konserler düzenlerken, TRT, valilik ve DİKTUM- DER’in (Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği) bir araya gelmesiyle toplam 90 türkü olmak üzere 20 parçadan oluşan Diyarbakır’ın en kapsamlı CD’Si oluşturuldu. Bununla ilgili de bilgi veren Kenan Aksu sözlerine şöyle devam etti;

“2022 yılında gerçekleştirilen Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivalinin bir bölümünü biz yaptık. Bünyemizde bulunan şair, yazar ve sanatçılarımızla kervansarayda konserler, Ahmet Arif’te söyleşiler yaptık. Dernek olarak sosyal ve kültürel anlamda elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Bunun dışında TRT, valilik ve Diktum-Der (Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği) olarak beş tane Diyarbakır CD’si yaptık, bu Diyarbakır için önemli bir arşiv oldu. Diyarbakır için en kapsamlı kasetler bunlar. İçerisinde 90 tane Diyarbakır türküsü olmak üzere toplam 20 parçadan oluşuyor. TRT ile ortaklaşa kültür geceleri ile ilgili çok güzel programlar yaptık.”

‘DEĞERLERİMİZ UNUTULMAYA YÜZ TUTUYOR’

Diyarbakır Kültürünü yaşatmak istediğini söyleyen Kenan Aksu, Değerlerimiz unutulmaya yüz tutuyor, Kültür turizmle bunları yaşatma çalışıyoruz. Bizler dernek olarak gelenek ve göreneklerimizi elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Diyarbakır’ın çok önemli temsillerinden biri olan Bostan Seferleri  Dediğimiz, yazın insanların bostan ektiği ve içerisinde hüllelerin bulunduğu yerler vardı. Burada da bostan geceleri dediğimiz müzikli geceler yaşanırdı. Değerlerimiz unutulmaya yüz tutuyor, biz elimizden geldiğince Diyarbakır kültür turizmle bunları yaşatmaya çalışıyoruz.”

‘GAYRİ MÜSLÜMLER İÇİN DEVRE MÜLK ŞEKLİNDE MAHALLE OLUŞTURULSUN!’

Diyarbakır için birçok proje geliştiren Kültür evi kurucusu Kenan Aksu, daha önce Diyarbakır’da yaşamış olan müslim ve gayri müslimler için geliştirdiği projesinin hayata geçirilmesini istediğini belirterek, buranın köklü ailelerini de, kısa süreliğine de olsa bir arada tutacak projeler geliştirdiğinin altını çizdi. Aksu, “Bir proje geliştirmiştim onu da anlatacak olursam; Diyarbakır’dan giden gayri Müslümler veya Diyarbakırlı olup başka şehirde yaşayan yerlilerimizin kalbi burası için atıyor. Benim aklımda gayri Müslümler için şöyle bir proje vardı, onlara devre mülk şeklinde bir mahalle verelim bir araya gelsinler gelenek ve göreneklerini yaşatsınlar. Bunlar çok güzel şeyler veya Diyarbakır’ın eski aileleri yine bir araya gelsin. Bir ay on beş gün bir arada yaşasınlar devre mülk şeklinde, eğer bu proje hayata geçirilirse Diyarbakır adına çok güzel bir proje olur” şeklinde konuştu.

‘SUR BAŞLI BAŞINA BACASIZ FABRİKA!’

Dünyada bölgeler arası farklılıkların ortadan kaldırıldığını söyleyen Aksu, Surun başlı başına bacasız bir fabrika olduğunu, bunun Diyarbakır için çok önemli olduğunu ifade etti. Aksu,  “Dünyada bölgeler arası farklılıklar cazibe merkezleri ile ortadan kaldırılmış durumda.  Sur başlı başına bacasız fabrika. Bu neden kültür turizme kazandırılmıyor. 82 tane ilimiz, 81 tane de burcumuz var. Burçların Her biri bir şehre verilsin. Herkes bu burçlara gelip kendi memleketinin ürünlerini veya kültürünü yansıtsın. Her ay bir ilin festivali yapılsın. Bu çok basit bir proje. Maddi anlamda bir kaynakta istemiyoruz, böyle şeyler yapmak lazım. Sur Diyarbakır için çok önemli. Diyarbakır’ın kalbi Türkiye’nin de mührüdür. Dünyanın bütün kültür varlıklarının en zengin olduğu yer Diyarbakır Sur içi” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri