Antep’e kötü haber, Diyarbakır’a müjde!

Geçtiğimiz günlerde, Avrupa’ya ihraç edilen Antep fıstıklarında kanserojen madde tespit edildiği gerekçesiyle fıstıkların geri gönderilmesi, gözleri önemli fıstık üreticilerinden olan Diyarbakır ve Siirt’e çevirdi.

AMİDA HABER – Avrupa Birliği Komisyonu Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) Türkiye'den Fransa ve İsveç'e ihraç edilen kuru incir ve Antep fıstığında 'en zehirli' kanserojen madde olan Aflatoksin (küf hastalığı) B1 tespit etti. Bunun üzerine ihraç edilen Antep fıstıklarının geri gönderildiği belirtildi.

Diyarbakır fıstığına fırsat doğdu

Bu gelişme üzerine, son yıllarda önemli fıstık üreticisi iller arasına giren Diyarbakır ve Siirt gibi kentlerde fıstık üreticileri için ürünlerini ihraç etmek için fırsat doğdu.

Diyarbakır’ın merkez ve ilçelerinde 2023 verilerine göre, en az 3 bin 300 dönüm alanda fıstık yetiştiriciliği yapılıyor. Daha önce 28 Diyarbakır fıstık üreticisi bir araya gelerek, Diyarbakır İli Fıstık Üreticileri Birliği’ni kurmuş, kentin fıstık üretiminde iddialı olduğunu ortaya koymuşlardı.

Yılda 50 bin ton fıstık hedefi

İhracata yönelik fıstık yetiştiriciliğinin günden güne arttığı Diyarbakır’da 10 yıl içinde 10 milyon fıstık ağacı dikme iddiasıyla sektörde adından söz ettirmeye başladı. Tahminler tutarsa Diyarbakır’da her bir fıstık ağacından ortalama 5 kilogram ürün alınarak yılda 50 bin ton fıstık üretimi hedefleniyor.

Diyarbakır fıstığı ihracata hazırlanıyor

Şu ana kadar herhangi bir olumsuz madde tespiti yapılmayan Diyarbakır fıstığının bölgenin diğer önemli fıstık üreticisi olan Siirt ile birlikte, önümüzdeki yıllarda ihracatta önemli bir yere geleceği tahmin ediliyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri