AMİDA HABER - TFF 1’inci Ligde istediği çıkışı yakalayamayan Diyarbakır temsilcisi Amedspor’da kongre hazırlıkları sürüyor. 12 Kasım tarihinde yapılacak kongrede başkan adayının kim olacağı merakla beklenirken, farklı tarihlerde Amedspor Kulüp Başkanlığı için ismi geçen iş insanı Avukat Cemal Batmanlı, kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerle ilgili önemli tespitlerde bulundu.
Başkan adaylarının kulübe yazılı taahhüt vermeleri ve somut projelerle aday olmaları gerektiğini söyleyen Batmanlı Amida Haber’in sorularını yanıtladı.
Amedspor Kulübü son günlerde zor bir süreçten geçiyor. 12 Kasım’da kongre var. Kulübün bu girdaptan çıkması için nasıl bir liste oluşmalı?
Öncelikle Amedspor’un kötü bir süreçten geçmesi hepimizi üzüyor. Ancak daha ligin başında olduğumuzdan dolayı umutsuzluğa kapılmamak gerekir. Bilindiği üzere Amedspor bir tüzel kişiliktir ve kaynağını 7405 sayılı Spor Kulüpleri Kanunu ile Dernekler ve Medeni Kanun’dan aldığı için zorunlu organları bulunur. Bu organlar içinde en önemli yapı yönetim kurulu olup ve yönetim kurulunun da bir başkanı olur. Yönetim kurulunun 7 kişiden az olmayacağı ancak çok sayıda olma hakkı var. Yine kanunda olmayan ancak uygulamada kulübe maddi ve manevi destek veren, yıllarca emek veren, yol gösteren ve bütün sorunları göğüsleyen harici bir kurul gibi çalışan İstişare Kurulu vardır.
Bu kurulların birlikte çalışma sistemi hızlı ve etkin hale gelmesi için yönetim kurulunun minimum sayıya indirilmesi ve İstişare Kurulunun da kendi aralarında harici bir başkan seçip resmi olarak seçilen kulübün yönetim kurulu başkanı ile eşdeğer ve hızlı karar alınmasının yapılması gerekir. Burada asıl amaç, hızlı ve etkin karar alınmasını sağlamak ve sorumluluğu dağıtmaktır. Böyle bir yönetim modeline geçildiğinde görev ve sorumluluk eşit dağıtılmış olur. Örneğin 11 maç oynanmış ve istenilen sonuç alınamamıştır. Bu beklenmeyen kötü sonuçtan sadece yönetim değil aynı zamanda istişare kurulunun da hesap verirliği sağlansa bu durum olmayacaktı. Dolayısıyla yönetime her halde istişare kurulunu temsilen bir eş başkan niteliğinde ya da başkan vekili olacak birinin girilmesi gerekir.
Kim aday olmalı?
Öncelikle yönetim kurulu adayı olmak isteyen Amedspor sevdalısı birinin kulüpte nasıl bir görev alacağını önceden belirlenmesi ve söylenmesi gerekir. Örneğin geçen yönetim Passolig konusunda çok başarısız oldu. Yine E ticaret ve forma ile tesis yönetiminde açıkça başarısız olundu. Bu ve benzeri hususlar zincirin bir halkasıdır. Bir tane koparsa verim alınmaz. Her halka birbirine bağlıdır. Ve yine tüm halkayı başkan gözetlemek zorundadır. Ancak seçilen başkan İstişare Kurulu’nun seçtiği yönetim kurulu üyesine söz geçiremez. Eğer bu durumda hazır istişare kurulu başkanı el atarsa sorun hemen çözülür. Bu durumda hangi yönetim kurulu hangi göreve talepse bu şartla aday olması lazım.
Sizin projeleriniz neler?
Öncelikle Amedspor topluma mal olmuş ve adeta insanın iliğine kadar işlenmiş bir yapı olması nedeniyle bireysel olarak proje üretmek veya birilerinden proje yardımı beklemek Amedspor camiasına yakışmaz. Bu konuda Amedsporlu olmak ve Amedspor adına konuşmak için hemen yapılması gereken görevlerin yanı sıra orta ve uzun vadede düşünülmesi gereken görevler vardır. Ancak bunları da bekleyip sırası gelince değil aynı zaman dilimi içinde üç aşamayı da beraber programlandırıp ilerletmek gerekir. Yani şunu demek istiyoruz. Şeffaf ve hesap verirlilik ilkesine uyulacak. İstifa edilen yönetimin tüm hesapları kontrol edildikten sonra ibranın gerçeklemesi ve bunu sonraki yönetime esas oluşturması, yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile istişare kurulu üye ve seçilecek başkanın kulübe olan katkılarının baştan taahhüt edilmesi. Yerel ve ulusal çapta ortak bir yayında iki ünlü sanatçının iştirak edecek şekilde Amedspor’a yardım kampanyasının yapılması. Başta Ticaret Odası olmak üzere tüm sivil kurum ve kuruluşların önümüzdeki sezon bitimine kadar yapacakları nakit ve aynı yardımların deklare edilmesi.
Stadyum bir süre kapalı kaldı, bunda sorumlu kim?
Stat bakım sorumlusu İl Spor Müdürlüğü olması nedeniyle sahanın kapalı kaldığı dönemde alması gereken reklam geliri, taraftardan alınması gereken bilet bedelleri, il dışı müsabaka giderleri ve konaklama bedelleri bakanlıktan, Spor TOTO’dan, valilikten ve diğer resmi kurumlardan talep edilmesi.
Altyapı için düşünceleriniz varmı?
Kısa hedefin 2024-2025 yılı için ilk beş takım arasında olması, 2025-2026 dönemi süper lige dahil olmak, Diyarbakır merkezine yakın ve ulaşım sorunu olmayan bir bölgede spor köyü oluşturup (içinde tüm olanaklar sağlanmalı.) Ortaokul ve Liseyi kapsayacak şekilde bölge genelinde profosyonel şekilde öğrenci taraması yapılarak seçilecek öğrencilerin tüm giderleri Kulüpçe karşılayacak şekilde sporcu yetiştirip geleceğe yol almak gerekir.
Siz aday olursanız nerde başlarsınız?
Genel olarak ayrıntıya girmeden belirttiğimiz gibi çok hızlı olarak takımın düşüş seyrini durdurup yükselişe geçirmek gerektiğinden hızlı ve etkin bir yönetim ile sorunları tespit edip tüm olumsuzlukları giderici önlemler alınarak yol alınabilir.