Bölgede hayvancılık neden azalıyor?

Mera ve yayılım alanlarının tarım arazisine çevrilmesi sonucunda hayvancılığın azaldığını belirten besiciler, sektörün canlanması için devletin teşvik kampanyaları yapması gerektiğini ifade ettiler.

Bölgede hayvancılık neden azalıyor? Mera ve yayılım alanlarının tarım arazisine çevrilmesi sonucunda hayvancılığın azaldığını belirten besiciler, sektörün canlanması için devletin teşvik kampanyaları yapması gerektiğini ifade ettiler.

Açıklanan verilere göre ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’ın da aralarında olduğu bölge illerinde küçük ve büyükbaş hayvan varlığında düşüşler meydana geliyor.

Büyükbaş hayvan kategorisinde, sığır sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azalarak 16 milyon 421 bin baş, manda sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 5,9 azalarak 161 bin 749 baş oldu. Küçükbaş hayvan sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 6,9 azalarak 52 milyon 363 bin baş oldu.

Bölgedeki besiciler, hayvancılığın azalmasının nedeninin meraların, yayılım alanlarının tarım arazisine çevrilmesi ve sektörün sahipsiz olmasından kaynaklandığını vurguladılar.

Devletten yem fiyatlarında indirim yapması ve teşvik kampanyaları yaparak destek beklediklerini dile getiren besiciler, konu ile ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

"Hayvancılığın gelişmesi için teşvik lazım"

Hayvancılığın sahipsiz bir sektör olduğunu söyleyen Hayvan Pazarı başkanlarından İsmail Kılıç, "Hayvancılık azalmış, hayvancılık yoktur. Saman, arpa pahalı. Hayvana bakan kimse yoktur. Çobanlık ölü bir meslektir. Hayvancılık sahipsiz olduğu için azaldı. Emek boş, çalış çalış aynı yerdesin. Kesim çok ama imalat yok. Herkes yorulmadan para kazanma peşinde. Hayvancılığın gelişmesi için teşvik lazım. Sağlam bir teşvik lazım. Hayvancılığa bir sahip lazım. Her köylünün 100 koyun beslemesi lazım." dedi.

"Yayılım alanlarının tarım arazisine çevrilmesi sonucunda hayvancılık azaldı"

Mera ve yayılım alanlarının azalmasıyla birlikte hayvancılığın da azaldığını ifade eden İbrahim Karataş, "Hayvancılık geçen yıla göre değil 10 yıla göre azalmış. Eskiden Suruç susuz bir ova olduğu için hayvancılık yapılıyordu. Bütün meraların, yayılım alanlarının tarım arazisine çevrilmesi sonucunda hayvancılık azaldı. Urfa'da hayvancılığa fazla teşvik yok. Hayvan sayısı kıt olduğu için hayvanlara erişemiyoruz. Devletten yem fiyatlarında indirim yapmasını, mera alanlarının tarım alanlarına çevrilmemesini istiyoruz. Dağ alanlarını zeytinliğe falan çeviriyorlar. Hoş ama bir yandan da hayvancılığı kısıtlıyorlar. Hayvancılığın kısıtlanmasının tek sebebi mera ve yayılım alanlarının azalmasıdır." şeklinde konuştu.

"Hayvancılığı, besiciliği öldürdüler"

Geçen sene 20 bin liraya 3 hayvan alınıyorken bu sene ancak 1 tane alınacağını dile getiren İsmail Çakmaklar, "Böyle giderse Kurban Bayramı'nda küçükbaş hayvanın fiyatı 20 bin liraya kadar çıkacak. Bir asgari ücret ile kurban alınamayacak. Paramızın değeri öldü. Geçen sene 20 bin liraya 3 hayvan alınıyorken bu sene ancak 1 tane alınabilecek. Yem fiyatında 50-60 TL artış oldu. Dışarıdan ihracat gelmese Kurban Bayramı'ndan yılbaşına kadar 1 kilo et bin liraya kadar alınacak. Hayvancılığı, besiciliği öldürdüler. Devletin de dışarıdan bir destek vermesi lazım." diye konuştu.

"Hayvan fiyatları çok pahalı"

Fiyatlardan dolayı hayvan alamadığını söyleyen Celal Pakır, "Hayvan fiyatları çok pahalı. Sabahtan beri arıyoruz ama 14-15 bin liradan aşağı hayvan yok. Amcama hayvan almaya geldik ama alamadık. Devletin bu konuda bir şey yapması lazım. Fakir fukara et yiyemiyor." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri