AMİDA HABER - Türkiye’de tam 24 yıldır kutlanan Uluslar arası Dünya Kalp Günü’nde bu yıl da kalp hastalıkları için farkındalık etkinlikleri yapıldı. Beslenmeden, spora kalp hastalıkları ile mücadelede yapılması gerekenler anlatıldı. Resmi verilere göre dünyada yılda 18 milyon kişi, Türkiye’de ise yılda 150 bin kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Yağlı yemeklere dikkat!
Diyarbakır Özel Memorial Dicle Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Uzman Doktor Hüseyin Akçalı, Amida Haber’e kalp sağlığı ile ilgili konuştu. Akçalı, Diyarbakır başta olmak üzere bölgede yağlı et yemeklerinin çok tüketilmesinden dolayı kalp hastalıklarının fazla olduğuna dikkat çekti. Bölgede küçükbaş hayvancılığa bağlı olarak kırmızı et tüketimin fazla olduğuna dikkat çeken Akçalı, kalp hastalarını et tüketimleri konusunda uyardı.
Kalp hastalıkları belirtileri nelerdir?
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ve bayılmaların ciddi kalp hastalıklarının habercisi olduğunu dile getiren Akçalı, bu belirtileri yaşayan kişilerin acilen kardiyoloji doktoruna başvurması gerektiğinin önemine değindi.
Kalp sağlığı için neler yapılmalı?
Kalp hastalığı teşhisi konulan kişilerin kalp sağlığına dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Akçalı, “Kalp hastaları özellikle yemek-içme ve düzenli spora yapmaya özen göstermeliler. Bu hastaların yağlı ve et yemeklerinden uzak durmaları gerekiyor. Haftada en az üç gün 50’şer dakika olmak üzere toplamda 150 dakika hafif tempo veya koşu yapmalılar” dedi.
‘Tütünden uzak durun’
Tütün ve tütün mamullerinin kalp düşmanı olduğunu belirten Akçalı, “Kalp hastası olsu olması herkesin tütün ve tütün ürünlerinden uzak durması lazım. Kalp hastalarının düzenli tetkik ve kilo kaybı kontrolleri yapmaları gerekiyor” uyarıları sıraladı.
Aşılar kalp krizlerini tetikledi mi?
Pandemiyle birlikte yapılan aşıların kalp sağlığını koruduğunu dile getiren Akçalı, kişilerin yanlış bilgiler yerine doktorları dinlemeleri gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Pandemide yapılan aşıların kalp üzerinde olumsuz bir etkisini tespit edemedik. Aksine İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre aşılar kalp krizi oranını düşürdü. Ancak stres, uyuşturucu madde kullanımı, yorgunluk gibi nedenler kalp krizlerini arttırdı. Hareketsizlik de kalp hastalıklarını arttırıyor. Bir de hiçbir kalp hastasının kafasına göre kan sulandırıcı ilaçları kullanmaması gerekiyor.”