Dev iş makineleri Diyarbakır’daki sözde ‘ağır hasarlı’ binayı 3 günde yıkamadı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır hasar alan Diyarbakır’da ağır hasarlı binaların yıkımı devam ediyor. Kentte bulunan 20 yıllık 7 katlı bir bina güçlükle yıkılabildi. Binada daire sahipleri, “Yıllarca biriktirip alın teri ile almıştık. Binanın yıkıldığını görünce çok üzüldük. Kale gibi bir binaydı. Makineler binayı üç günde yıkamadılar” dedi. Yıkımı film izler gibi 3 gün boyunca izleyen meraklı vatandaşlardan bazıları da “Ev sahipleri sırf devletten para alabilmek için sapa sağlam binalarını yıktırdı

Osman Ergün / Süleyman Aydın

Diyarbakır’da ağır hasarlı binaların yıkım işlemleri devam ediyor. Merkez Bağlar ilçesi Şeyh Şamil Mahallesi Medine Bulvarı üzerinde bulunan ve depremlerde hasar alan yaklaşık 20 yıl önce inşa edilen 7 katlı Öz Gök Apartmanı’nın yıkımı ise üç günlük çalışmalar sonrası kısmi olarak gerçekleşebildi.

DEV MAKİNELER 3 GÜNDE YIKAMADI 

Binada daire sahipleri, yıllarca biriktirip alın teri ile aldıkları evlerinin yıkılmasına oldukça üzüldüklerini belirterek, “Depremle uğraşırken binanın ağır hasarlı olduğunu duyduk vaktimiz olmadığı için gelip bakamadık daha sonra acil yıkılacaklar arasına girdiğini öğrenince yetkililere ulaştık ve yıkıma itiraz ettik. Binayı incelediğimizde sadece birkaç noktada çatlaklar ve sıvaları dökülmüştü. Maalesef binanın yıkıldığını gördük çok üzüldük. Yıkılmasında değiliz üç gündür yıkımı bitiremediler çok zorlandılar. Bu bina 7 katlı bir bina olup komşumuz Ayhan Gök tarafından yapılmıştı. Çok sağlam kale gibi bir binaydı dev makineler üç günde yıkamadı herkes de buna şahit oldu” diye konuştu.

VATANDAŞLAR EV SAHİPLERİNİ SUÇLADI

Yıkımı film izler gibi izleyen çevre sakinleri de binanın çevrenin en sağlam binası olduğunu öne sürerek, “Burada en son yapılan binalardan ve en sağlam binalardan birisidir. Nitekim dev iş makinelerince üç gün uğraşılmasına rağmen jalen tam anlamıyla yıkamadılar. Ev sahipleri sırf devletten para alabilmek için sapa sağlam binalarını yıktırdılar. Aralarında evlerinin yıkılmaması için itiraz edenler de oldu ama çoğunluğu buna uymayınca yıkım kararı verdiler. Halbuki gördük iş makineleri kalbura çevirdi ancak bir türlü deviremedi. İçerisinden çıkan demirlerin nizami olduğuna herkes şahitlik etti. Yazık oldu bu bir servetti. İnsanlar üç kuruş para ve menfaat için neler yaptı neler. İnşallah ilerde pişman olmazlar” diyerek daire sahiplerini sert eleştirdiler.

VAHİM İDDİALAR

Bazı binaların şaşkınlık verecek düzeyde sağlam çıkması ayrıca gözlerin, ‘orta ve ağır hasarlı’ raporu veren Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü uzmanlarına çevrilmesine sebebiyet verdi. Kentte başlayan tartışmalarda bu kişilerin ehil olmadıkları veya kasıtlı yapıldığı iddiaları da yapılıyor.  Bilindiği üzere Kahramanmaraş merkezli depremler Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu tarafından paylaşılan verilere göre, Diyarbakır’da 159 bin 832 binada yapılan incelemede 22 bini yıkıldığı, 66 binin acil yıkılması gerektiği belirtilmişti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince de 6 bine yakın ‘ağır hasarlı’ bina tespiti yapılmış, bu binaların yüzde 50’sinden fazlasının yıkımları da gerçekleştirilmişti. Yıkım işlemleri sürerken, ‘orta hasarlı’ olarak kayıtlara geçen yapılarda ikinci bir değerlendirmeye tabi tutulmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri