AMİDA HABER - Diyarbakır’ın simgelerinden biri olan tarihi On Gözlü Köprü'nün yanı başında, Dicle Nehri’nde artan kirlilik, hem bölge halkını hem de turistleri endişelendiriyor. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği köprünün çevresinde, nehre dökülen lağım ve kimyasal atık sular, çevrede ciddi bir çevre sorunu yaratıyor.
Fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer'in dün bu bölgeden çektiği görüntüler, kirliliğin geldiği boyutu gözler önüne serdi. Beyaz köpüklerin ve kirli suların kapladığı alan, On Gözlü Köprü'den Yeni Bağıvar (Kabi) köprüsüne kadar uzanırken, bölgede neredeyse korku filmi sahnelerini andıran bir manzara ortaya çıktı.
Ekosistem tehlikede
Dicle Nehri'ndeki plastik şişe, naylon poşet ve içecek kutuları gibi atıklar, balıklar ve diğer canlıları uzun süredir tehdit ediyor. Son dönemde artan lağım ve kimyasal atıklar, ekosistemi daha da tehlikeye atarken, uzmanlar toplu balık ölümleri riski konusunda uyarıyor. Nehrin kirli bölümlerinden kaçabilen canlıların daha temiz alanlara göç ettiği gözlemlenirken, artan kirlilik nedeniyle köprünün çevresinde büyük lağım fareleri de görülmeye başlandı.
Halk çözüm bekliyor
Vatandaşlar, nehre dökülen lağım sularının acilen durdurulmasını ve atıkların 3-4 kilometre mesafedeki arıtma tesisine yönlendirilmesini talep ediyor. Bölgedeki bu çevre sorununun acilen çözüme kavuşturulmasını isteyen halk, Dicle Nehri’nin yeniden eski doğal güzelliğine kavuşmasını umut ediyor.
Fotoğraflar: Mehmet Masum Süer