Diyarbakır Barosu 400 yıllık Cami için harekete geçti

Diyarbakır'da çivi çakılması dahi yasak olan bin 400 yıllık Ulu Cami’de engelli rampası için kazı yapıldı. Diyarbakır Barosu tepki toplayan çalışma için sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Diyarbakır Barosu 400 yıllık Cami için harekete geçti Diyarbakır'da çivi çakılması dahi yasak olan bin 400 yıllık Ulu Cami’de engelli rampası için kazı yapıldı. Diyarbakır Barosu tepki toplayan çalışma için sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Tarihi M.S. 639 yıllarına dayanan Diyarbakır'daki Ulu Cami’nin giriş merdivenlerindeki taşlar, Diyarbakır Valiliği ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun aldığı kararla yerinden söküldü. Tarihi camiye engellilerin, araçları ile girmesi amacıyla yapılacak rampa için verilen karar ve başlatılan çalışma tepki topladı.

‘KATLANABİLİR ASANSÖR YAPILABİLİRDİ’

Diyarbakır Müzesi eski Müdürü Arkeolog Nevin Soyukaya, çalışmanın tarihi yapıya zarar vereceğini belirterek, “Bugünün koşullarında teknoloji o kadar gelişti ki müzelerde kullanılan katlanabilir asansörler yapılabilir. Merdiveni yıkmak tarihi yapıya zarar verir. Birçok çözümü vardır. Tarihi yapıya zarar verecek çözümden kaçınmak lazımdır. Görselliği bozmadan yapıya zarar vermeden çözümler bulunabilirdi” dedi.

BAKANLIĞA SORU

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren ise konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Eren, soru önergesinde Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:

“Tarihi M.S 639 yıllarına dayanan Diyarbakır Ulu Camisinin merdivenlerinin yıkılmasına ilişkin bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

Konuya ilişkin soruşturma başlatacak mısınız?

Merdivenlerin yıkım kararını veren ve tarihi yapıya zarar veren ilgili kişi ve kurumlar hakkında idari işlem yapacak mısınız?

Tarihi yapının merdivenlerinde yapılacak rampa için hangi kurumlarla görüşme yapılmıştır?

1400 yıldır ayakta duran İslam aleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilen Cami’ye yapılacak tadilat ve onarım için uzmanlardan neden görüş alınmamıştır?

Dünyada ve Türkiye’de tarihi yapıların engellilere göre koşullarının düzenlenmesi noktasında örnekler neden incelenmemiştir?

Merdivenleri yıkmadan engellilerinde müzeyi gezebileceği bir proje üzerinde neden çalışılmamıştır?

Tarihi yapının merdivenlerine rampa yapımı için ihale yapılmış mıdır?

Yapılmış ise bu ihale ne zaman ve kim tarafından alınmıştır?”

BARO SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Öte yandan Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Genel Sekreteri Ahmet İnan da, konu hakkında kendilerine birçok şikayetin geldiğini söyledi. Normalde çivi dahi çakılmayacak alan olan Ulu Cami’de engelli rampasının yapılma nedeniyle tarihin peyzajının delik deşik edildiğini ifade eden İnan, “Gelen tepkiler üzerine yaptıklarını fark edip çalışmaları durdurmuşlar. Biz komisyon olarak ilgili kurumlara bilgi edinmek için başvuracağız ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri