AMİDA HABER - Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da 7 bin bina yıkılırken, 5 bin 484 bina hasar aldı ve 409 kişi yaşamını yitirdi. Yaşanan felaketten sonra, deprem sigortası yaptıranlar bir dizi haktan yararlanırken, sigorta yaptırmayanların büyük mağduriyetler yaşadı. Bu mağduriyetin ardından deprem sigortası yaptıranların sayısında bir artış yaşandı. Sigorta şirketlerinin verilerine göre, Diyarbakır’da son iki yılda deprem sigortası yaptıranların oranı sadece yüzde 30.
Araç sigortası yüzde 80
Evlerini depremden korumak için yüz kişiden 30’u sigorta yaptırırken, araç sigortasında rakamlar daha yüksek. Diyarbakır’da her 100 kişiden 80’i araç sigortası yaptırıyor. Geçtiğimiz yıl sadece 300-400 civarında olan deprem sigortası, bu yıl bin ile bin 500 arasında fiyat artışı yaşandı. Bu nedenle deprem sigortasını yenileyenlerin oranında düşüklük yaşandığı belirtildi.
‘Oran yüzde 30 civarında arttı’
Amida Haber’e konuşan sigortacı Fatoş Kantacı, deprem sürecinden sonra deprem sigortası yaptıranların oranının yüzde 30 civarında arttığını, fakat yenilemede rakamların düşük olduğunu söyledi. Kantacı, şunları aktardı: “Deprem sürecinden sonra, Diyarbakır’da deprem sigortası yaptıranların oranı yüzde 30 civarında arttı. Özellikle depremden sonra, fakat depremin üzerinden bir süre geçti. Sigortayı yenilemek için arıyoruz ama yenileyen çok az. Depremde hemen sonra yapanların bazıları yeniliyor, bazıları yenilemiyor. Çünkü insanların üzerindeki korku azaldı.”
Sigorta prim ödemeleri arttı
Araçlarına verilen değeri evlerin vermediğini ifade eden Kantacı, şunları söyledi: “İnsanlar araçlarını sevdikleri kadar canlarını sevmiyorlar. Araçlarını genelde kasko yapıyorlar, deprem sigortalarını yapmıyorlar. Araçlarda sigorta yaptırma oranları yüzde 80 iken deprem sigortası yaptıranlarını oranı ise yüzde 30-40 civarında seyrediyor. Geçen sene deprem sigortası primi 200-300 TL’ydi. Bu sene bin, bin 500’e çıktı. Prim arttı ama evin değeri de arttı. Bu fiyat çok fazla geliyor. Metrekare ve evin yılına göre fiyatlar değişiyor. Tapu alımlarında, aboneliklerde deprem sigortası zorunlu var. Onun haricinde bilinçli kişi sayısı az olduğunda bu oran daha az.”
‘Yaptırın’ çağrısı
Kantarcı, “Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Ne olacağını bilmiyoruz. O yüzden kendilerini güvence altına almaları önemli. Evlerini teminat altına alsınlar” diyerek çağrıda bulundu.