Diyarbakır halkından başlık parası kaldırılsın talebi; Gençler evlenemiyor!

Bölgenin bazı illerinde başlık parasının kaldırılması sonrası, gözler Doğu’nun Paris’i olan Diyarbakır’a çevrildi. Kentte yaşayan vatandaşlar birçok gencin evlilik hayalini zorlaştıran başlık parasının kaldırılmasını istiyor.

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Geçtiğimiz günlerde Siirt’e ve  Mardin’de, başlık parasını kaldırma ve altında kısıtlama kararı alındı. Alınan karar bölgede tartışma konusu oldu. Mardin’de ve Siirt’e alınan karar sonrası Diyarbakır’da da başlık parasının kaldırılıp kaldırılmayacağı merak konusu oldu. Özgür Haber olarak Diyarbakır vatandaşlarına bu konudaki düşüncelerini sorduk.

“Bu tarz şeyler toplumumuzu geriye götüren olgular”

Kızların mal gibi satılmasına karşı olduğunu belirten Ebubekir Demir, “Diyarbakır’da bence kesinlikle başlık parası kaldırılmalı. Bu tarz şeyler toplumumuzu biraz daha geriye götüren olgular, çünkü tabiri caizse mal gibi alıp verme muhabbetine dönüyor. Diyarbakır’da son zamanlarda baktığımız zaman biraz daha azalmış durumda. İnsanlar bu konuda biraz daha şeffaf olmalı ve bu geleneği kaldırmalı. Bazı tanıdıklarımızın evlenme durumu olduğu zaman altınlar alınıyor o bu derken milyonlarca para harcanıyor. Harcanacak bu parayı altın şeklinde karşı tarafa vermek mantıklı değil. Başlık parası olarak karşı taraf milyonlardan bahsediyor ama günümüz koşulunda bunun verilmesi veya bulunması mümkün değil. Bence kesinlikle kaldırılmalı” dedi.

“Başlık parasının verilmesini doğru bulmuyorum”

Yaşanılan ekonomik sıkıntılardan dolayı insanların zor durumda olduğunu söyleyen Gaffar Kaya, “Ekonomik koşullar kötü olduğu için başlık parasının verilmesini doğru bulmuyorum. Zaten bu eski devirde kalmış bir şey artık.  Günümüzde insanlar zar zor bir evliliği tamamlayabiliyor o yüzden başlık parası verileceği yerde o paranın da düğüne harcanması taraftarıyım. Özellikle doğuda bulunan iller için söylüyorum bu alışkanlık kaldırılmalı.  Evlenmek zaten zor, yeni evliler evine zor beyaz eşya alırken birde başlık parası ödeyemez bu işler zor. Bence kaldırılsın ki gençlerin evlenmek için önü açılsın” ifadelerin kullandı.

“Gelenek veya alışılagelmiş bu durumun kaldırılması gerekiyor”

Bu geleneğin kaldırılması gerektiğini belirten Kahraman Gökalp, “Gelenek veya alışılagelmiş bu durumun kaldırılması gerekiyor. Ailelerimizi zor duruma koymayalım. Başlık parası sadece kız tarafı için iyi erkekler ne kadar çalışırsa çalışsın yaptığı birikimin bir kısmını kız tarafı başlık parası olarak istiyor, bunu doğru bulmuyorum” diye konuştu.

“Başlık parası almayacağız karşıyız çünkü”

Bekâr kızı olmasına rağmen başlık parasını almayacağını açıklayan Melih Demir, “ Diyarbakır’da başlık parasının kalkmasını istiyoruz. Millet zaten zor durumda başlık parası insanları çok fazla etkiliyor. Kimi oğlunu evlendirmek için bankadan para çekip daha zor duruma düşüyor. Bunun yaşanmaması için başlık parasının kaldırılmasını istiyorum.  Kızlarımı evlendirdim, bir kızım kaldı inşallah onu da evlendireceğiz ama başlık parası almayacağız karşıyız çünkü.  Bu gelenek devam etmesin” diye ifade etti.

“Başlık parası alınmasın”

Başlık parasının alınmaması gerektiğini vurgulayan Polat Ay,”  Başlık parası alınmasın. Benimde kızım var evlendireceğim ama başlık parası almıyorum. Bunun kaldırılması lazım.  Ben çeyiz parası aldım önceki kızlarımda ama onu da kızımın masrafları için harcadım. Bu zamanda çeyiz parası alınıyor ama ekstra bir başlık parası da alınıyor zor bir durum, alınmasın” diye belirtti.

 “Gençler evlenemiyor başlık parsı şu şartlarda gereksiz”

Gençlerin artık evlenemediğinin altını çizen Kemal Gezici, “ gençler artık evlenemiyor. Bu hepimizin ayıbı, hem kız çocuklarının aileleri hem de erkek çocukların aileleri zor dudumda bence hemen kaldırılmalı. Gençlere yardım eli uzatmamız lazım” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri