AMİDA HABER - Amed Sağlık Platformu, Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği (DMS) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden hasar tespiti için alınan karot (numune) örneklerinin açıklanmasını istedi. 18 aydır sonuçların açıklanmamasına tepki amaçlı Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde yapılan açıklamaya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bileşenleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sağlık emekçileri katıldı. "Deprem değil ihmal öldürür" pankartının açıldığı açıklamada, "Sağlıktan ve özgürlükten tasarruf edilmez" ve " Sağlık haktır, satılmaz” önlükleri giyildi.
‘Hastanenin yakım kararı var’
Açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Şengül Karaman, “Olası bir depremin hasarlarından kaçınmak için alınan bütün bu önlemlerin neden daha önce alınmadığı sorusu hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından her gün soruluyor ve sorulmaya da devam edilecek. Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi yaklaşık 60 yıl önce yapılan, SSK’dan Sağlık Bakanlığı’na devredilen 442 yataklı bir hastanedir. Binanın fiziki şartlarına yönelik iyileştirme taleplerimiz 2008 ve 2013 yıllarında hastanenin yıkım kararı olduğu ve bakanlığın yeterli bütçeyi vermediği gerekçesiyle reddedilmiştir” dedi.
‘Yanık verilmiyor’
6-7 Şubat depremleri sonrasında binanın durumu ile ilgili karot testi ve binanın depreme dayanıklılık testlerinin yapılmasını talep ettiklerini dile getiren Karaman, yapılan karot testleri sonucunda birçok kolonun röntgeninin çekildiğini ancak test sonuçlarının defalarca talep edilmesine rağmen kamuoyu ile paylaşılmadığını söyledi. Başhekimliğe, İl Sağlık Müdürlüğü’ne yaptıkları başvurulardan da sonuç alamadıklarını kaydeden Karaman, binanın ayrıntılı raporunun bakanlığa gönderildiği ve bakanlık tarafından açıklanacağı söylemlerine rağmen aylardır açıklanmadığını vurguladı.
‘Deprem değil, ihmal öldürür’
Çocuk Hastanesi’nin çatısından su damladığını ve temelinden de su basmalarının yaşandığını ifade eden Karaman, birçok noktasında rutubet ve çürümenin olduğunu kaydetti. Karaman, hastanenin yıllık 1 milyondan fazla kişiye hizmet verdiğini, şu anda dahi hastanenin içerisinde yüzlerce çocuğun yattığını belirterek, “18 aydır bütün idari yetkililerle görüştük. Basın toplantısı ile ayrıntıları duyurduk. Raporun bir an önce paylaşılmasını talep ettik. Depremden bugüne dek gecen 18 ayda çalışanların sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama, çalışma hakkı engellendi. Deprem sonrası sağlıklı bilgilendirmeler yapılmadı. Deprem bölgelerindeki binaların hepsinin raporları birer birer açıklanırken, şehrimizde neredeyse yıkımlar bitmişken, Diyarbakır Çocuk Hastanesi ve Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nin raporlarının açıklanmaması; bilakis kamuoyundan saklanması depremden hiç ders alınmadığının göstergesidir. İskenderun Devlet Hastanesi’nde yaşananların burada da yaşanmaması için yetkilileri göreve çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Karaman, sürecin takipçisi olacaklarını da belirtti.