Diyarbakır kadayıfsız kaldı: Ustalar grevde!

Diyarbakır’da faaliyet gösteren yüze yakın kadayıf ustası ve çalışanları zam talebiyle iş bıraktı, kent kadayıfsız kaldı.

AMİDA HABER - Diyarbakır’ın tescilli burma kadayıfı tehlike altında. Kentte faaliyet gösteren 6-7 işletmedeki yüze yakın kadayıf ustası ve çalışanları geçim ve enflasyonu öne sürerek, iş yeri sahiplerinden zam istedi. Bu kapsamda geçtiğimiz gün patronlarla oturan çalışanlar maaşlarının artmasını talep etti. İş yeri sahipleri yeni yıl ile birlikte ücretlere zam yapabileceklerini söyleyerek kapıları kapattı.

İşçiler toplu iş bıraktı

Her gün yüzlerce kilo ‘tescilli kadayıf’ üretiminde çalışan usta ve çalışanlar bir günlük iş bırakma kararı aldı.

‘Bu bizim hakkımız’

Amida Haber’e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir usta, geçim ve enflasyon nedeniyle bu kararı aldıklarını söyledi. Kadayıf ustası şunları söyledi, “Bizler yıllardır Diyarbakır’ın tescilli lezzetini üreten ancak kimsenin görmediği çalışanlarız. Herkes gibi bizde insani koşullarda ailemizi geçindirmek istiyoruz. Ancak geçim ve enflasyon her gün bizleri derinden etkilemeye devam ediyor.

Bizde bu kapsamda iş yeri sahiplerimizle görüşerek zam talebinde bulunduk. Ancak patronlar zam talebine yanaşmadı. Bizde bir günlük ustalar ve tüm çalışanlarla iş bırakma kararı aldık. Umarım taleplerimizi dikkate alırlar ve gerekli düzenlemeleri yaparlar. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Bu bizim hakkımız. Bugün Diyarbakır’ın tescilli kadayıfı konuşuluyorsa ve birçok yerde insanlar tüketiyorsa bu bizim sayemizdedir. Bizim üzerimizden kentteki tüm tatlıcılar trilyonluk oldu. Zengin olmalarında gözümüz yok ancak hakkımızın verilmesini istiyoruz” dedi.

Sadece 6-7 işletmede zam talebi var

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, tüm tatlıcılarda iş bırakma eyleminin yapılmadığını, sadece marka değeri olan 6-7 işletmedeki çalışanların iş bırakma eylemi yaptığını söyledi.

Yeni yılda zam yapılacak

Elkaan şunları söyledi, “Kadayıf sektöründe çalışan ustaların ortalama çalışma süreleri 4-5 saattir. Diğer işler gibi sabah 8 akşam 5 değil. 4-5 saat içinde işini bitiren evine gidiyor. Bazıları asgari ücretin üzerinde bazıları da asgari ücretle çalışıyor. Tabi bunun yanında sigorta ve yemekte dahil. Bildiğim kadarıyla çalışanların patronlarla görüşmeleri sürüyor. Sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Çalışanlar maaşlarda iyileştirme istiyor, patronlarda yeni yılda zam yapılacağını söylüyor. Yeni yıldan sonra zaten düzenleme olacak.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri