Diyarbakır KESK: Kadınların uğradığı eşitsizlik OHAL’de arttı
Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyon (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen kamu emekçilerinin görevine iade edilmeleri ve 35'inci maddenin iptali talebiyle düzenledikleri eylemi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, cinsiyet eşitsizliğine ayırdı. Yenişehir ilçesinde bulunan Hazal Park'da 89’uncu hafta bir araya gelen emekçiler, bir kez daha “KHK'ler gidecek biz kalacağız" dedi.
Açıklamayı okuyan Eğitim Sen 1 Nolu Şube Kadın Sekreteri Arzu Koç, “Cinsiyet eşitsizliğiyle kurgulanmış toplumsal düzende var olmaya çalışan kadınların uğradığı eşitsizlik ve ayrımcılık OHAL sürecinde derinleşerek artmış, ihraçlar özgürleştirici etkisi bulunan çalışma alanından kadınların uzaklaştırılmasına neden olmuştur” dedi.
‘KADIN VE ÇOCUK HAKLARI SAVUNUSU YAPAN DERNEKLER KAPATILDI’
Koç, ekonomik özgürlüğü ellerinden alınan kadınların daha fazla eş, aile ve toplumsal baskıya maruz bırakıldığını söyledi. On binlerce kadın emekçinin işsiz bırakıldığı OHAL sürecinde yaşananları Koç, şöyle özetledi: “Kadın ve çocuk hakları savunusu yapan dernekler kapatıldı. Kamusal alan içinde kadınları görünür kılmaya çalışan bütün mekanizmalar yok edildi. Kadın belediye eşbaşkanları ve kadın milletvekilleri görevleri engellenerek, tutuklandı. Kadın ve çocuklara yönelik istismar, taciz ve tecavüz saldırıları arttı. Kadın ve çocuk haklarına ilişkin yasal değişikliklerle gerici bir saldırı başlatıldı. İstanbul Sözleşmesi hukuksuz bir şekilde feshedildi. 6284 sayılı yasa hedef haline getirildi” diye konuştu.
Koç, ihraç politikasının toplumsal cinsiyet boyutuyla kadın emeğine yönelik bir saldırı olduğunu belirterek, “AKP, kadına biçtiği geleneksel rolleri OHAL ve KHK’ler eliyle hayata geçirmiştir” dedi.
Koç, ihraç edilen kamu emekçilerinin en sonuncusu görevine dönene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Açıklama “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları ile sona erdi.