AMİDA HABER - Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Fakültesi, 1992 yılından itibaren lisans eğitimi vermesine rağmen, 2018 yılında öğrenci alımını durdurdu. Tercih edilmediği gerekçesiyle 6 yıldır öğrenci almayan bölüm bu yıl da, tercih döneminde açılmadı. Fakülte, 2018 yılından bu yana aftan dönen öğrenciler ile yüksek lisans öğrencilerine eğitim verdi. Aftan dönen öğrenciler ile yüksek lisans öğrencileri için, akademik kadro da görevine devam etti.
Diyarbakır’da artan madencilik faaliyetleri, maden mühendisine olan ihtiyacı arttırdı. Ancak fakülte kapalı olduğu için, firmalar mühendis bulmakta zorluk çekiyor. Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Fahrettin Çağdaş, Dicle Üniversitesi’ndeki maden mühendisliği bölümünün bölgedeki maden sektörüne önemli katkıları olduğuna işaret etti. “Mezun yığılmasını önlemek amacıyla fakülteler kapatıldı” diyen Çağdaş, “Sadece büyük birkaç şehirde bölüm var. Büyükşehirlerin sıkıntısı çok daha fazla. Dolayısıyla öğrenciler çok fazla tercih etmiyor. Kontenjanlar boş kalıyor. Diyarbakır’da ki Maden Mühendisliği fakültesi bütün bölgeye mühendis yetiştiriyordu” dedi.
‘Açılması gerekiyor’
Bölgede maden faaliyeti yürüten şirketlerin istihdam edecek maden mühendisi bulamadığını belirten Çağdaş, “Defalarca görüştük, fakat çözüm alamadık. Bu bölge, maden mühendisliği konusunda büyük bir eksiklik yaşıyor. Fakültemizin tekrar öğrenci alması hem sektöre hem de bölgedeki maden projeleri için büyük önem arz ediyor” diye konuştu.
‘İşsizliğin olmadığı tek meslek’
Diyarbakır Maden Mühendisleri Odası Başkanı Nuri Alpaslan ise, son yıllarda Diyarbakır, Hakkari ve Bingöl’de maden faaliyetlerinin arttığına işaret ederek, bir dönemin “işsiz mesleği” olan maden mühendisliğinde istihdam sahalarının arttığını söyledi. Firmaların proje yaptıracak mühendis bulamadığına dikkat çeken Alpaslan, “Bir dönem işsizliğin en yüksek olduğu meslekti. Şuan istihdamın en fazla olduğu, işsizliğin olmadığı tek meslek dalı. Genel merkezimiz, iş insanları YÖK ile görüştü. Ama fakülte açılmadı. Diyarbakır, Hakkari, Bingöl’de yoğun bir talep var. Ama maden mühendisi sayısı yetersiz” diye konuştu.