Diyarbakır sınırlarını aştı: 10 yılda yüzde 80!

Diyarbakır, 10 yıl içinde özellikle Bağcılar ve Talaytepe bölgelerinde yüzde 80 oranında genişledi. Yerleşim yerleri, 21 yıl önce şehir dışına inşa edilen cezaevine kadar ulaştı.

Diyarbakır’da 2012 yılından bu yana hızla artan inşaat sektörü, kentte yapılaşma oranını arttırdı. 2013 yılında 1 milyon 607 bin 437 olan nüfus, 2023 yılında 1 milyon 818 bin 133'e ulaştı. Nüfus artışı ile paralel olarak, konut ve işyeri sayısı da arttı. Son 10 yılda Diyarbakır’ın Bağlar (Bağcılar) ve Kayapınar (Talaytepe) bölgelerinde yüzde 80 oranında genişledi. Kayapınar’daki konut alanları yüzde 30, Bağcılar bölgesinde ise yüzde 50 oranında arttı.

‘Bu gidişle cezaevi şehrin içinde kalacak’

Amida Haber'e konuşan Şehir Plancısı Nedim Şimşek, Diyarbakır’daki yapılaşmanın hızlanmasıyla birlikte cezaevlerinin şehir içinde kalma riski taşıdığını belirtti. Şimşek, "Asıl genişleme Bağcılar tarafında oldu. Cezaevi zaten 15 yıl önce yapılmıştı, ancak neredeyse şehir ona ulaşmak üzere. Bu gidişle cezaevi şehrin ortasında kalacak. Bu cezaevlerini yapanların şehrin genişleme potansiyelini öngörmeleri gerekirdi" dedi.

‘Son 10 yıldaki sistemi kayyım tam umursamadı’

Diyarbakır’ın mimarisinin örnek gösterilecek bir yapıda olduğunu vurgulayan Şimşek, yapılaşmada bölgeler arasında farklar bulunduğunu söyledi. Şimşek, “Diyarbakır, mimari olarak çok güzel. 75’e (Mahabad Bulvarı) gittiğimiz zaman hepsi tek hizada. Osman Baydemir zamanında yapılan çalışmalardan dolayı. Sonraki süreçlerde de bu mimariye uydular mı? Evet uyguladılar. Fakat Bağcılar bölgesi için aynı şeyi söyleyemeyiz. 75’deki mimari Bağcılarda yok. Kayapınar bölgesinde gelişen mimari, Bağcılar’da son 10 yılda gerçekleşti. Son 10 yıldaki sistemi kayyım tam umursamadı. Daha iyi yapılabilirdi. Kayapınar ve Diclekente baktığımız zaman hepsi aynı yapılar ama Bağcılar’da onu göremiyoruz. Birçok ile göre kötü değil, yine iyi ama 75 kadar değil” diye konuştu.

‘Gençler için sosyal aktivite alanları yaratılmalı’

Diyarbakır’ın, genç nüfusun en fazla olduğu iller arasında yer aldığını belirten Şimşek, yapılaşmada gençlerin ihtiyaç duyduğu sosyal aktivite alanlarının göz ardı edildiğini ifade etti. Şimşek şunları söyledi: “Genç nüfusun en büyük dezavantajı işsizliktir. Ayrıca gençlerin sosyal faaliyet olarak yapabilecekleri etkinlikler yok. Amedspor dışında gençlerin dikkatini çeken bir faaliyet bulunmuyor. Yüzme, hentbol, basketbol gibi etkinliklerin yapılması lazım. Özellikle kayyımlar döneminde parklar yapılmadı, gençlerin talepleri karşılanmadı. Gençlerimiz en büyük avantajımız, bu yüzden onların ihtiyaçlarına yönelik sosyal ve eğitim alanlarının, ayrıca sanayi sektörünün geliştirilmesi gerekiyor. Her mahallede 3-4 spor sahası ve park alanlarının yapılması lazım.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri