Diyarbakır Tren Garı’nda 89 yıl… Filmlere konu olan, bir dönemin sembolü tren yolculuğu Diyarbakır’da zamana ve teknolojiye yenik düştü. 89 yıldır hizmet veren Diyarbakır Tren Garı’nda yolcu sayısı yarı yarıya azaldı.
Diyarbakır’da 1935 yılında açılan Tren Garı, birçok tarihi seyahate ev sahipliği yaptı. Ana hat ve bölgesel olmak üzere iki ana sefer düzenleyen Diyarbakır Tren Garı, 89 yıldır ayakta. Diyarbakır Tren Garı’ndan hali hazırda, haftanın 5 günü günde bir Ankara-Kurtalan seferi, haftanın 7 günü ise günde 2 defa bölgesel tren seferleri düzenleniyor.
'TALEP AZALINCA SEFER SAYILARI DÜŞTÜ'
Amida Haber'in aktardığına göre, Ramazan Durmaz, 40 yıldır gişe memurluğu yapıyor. Durmaz, Diyarbakır Tren Garı’nın ihtişamlı dönemlerini anlattı. Trene talep azaldıkça sefer sayılarının da düştüğünü belirten Durmaz, “Eskiden mevsimlik işçilerimiz çok fazla oluyordu. Onlar için önceden vagonlar ayırıyorduk, gerekli izin ve belgeleri çıkartıyorduk. Mavi trenimiz vardı, Türkiye'nin birçok ilinden geçiyordu. Ama şu an onların tamamı kaldırıldı. Talepler azalınca seferleri iptal etmek zorunda kaldık. Elimizde bir istatistik veri olmasa da ekonomik sebeplerden kaynaklı, yolcu sayılarında gözle görülür şekilde yüzde 50'lik bir azalma olduğunu görüyoruz. Ekonomik krizle beraber insanlar çok mecbur olmadıkça dışarı çıkmamaya çalışıyor. Bu sadece Ankara treni için değil, bölgesel trenimizde de yolcu sayısında bir azalma olduğunu görüyoruz” dedi.
‘TREN YOLCULUKLARI DAHA EKONOMİK'
Küçüklüğünde sık kullandığı tren yolcuğunu, uzun bir aradan sonra ilk defa deneyimleyecek olan Rojda Aslan da, nostalji için tren yolculuğunu tercih ettiğini söylüyor ve şöyle anlatıyor:
"Küçüklüğümde tren bizim köyün içerisinden geçiyordu, Diyarbakır’a gelmek için çok sık kullanırdık. Diyarbakır’a taşındığımızdan beri kullanmamıştım, uzun süreden sonra ilk defa bineceğim. Treni nostaljik bir yolculuk geçirmek için tercih ettim. Ayrıca tren yolcukları daha ekonomik oluyor. İnsanların bu duyguyu kesinlikle yaşaması gerekiyor."
'ESKİDEN İNSANLAR UTANIRDI'
85 yaşındaki Necmettin Aydın, yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle uzun aradan sonra ilk defa tren yolculuğu yapacak. Geçmişinde Diyarbakır’a gelmek için sık kullandığı tren yolculuğunun daha güvenilir olduğu için tercih ettiğini söylüyor ve ekliyor:
“Eskiden insanlar tren yolculuğu yapıyorum demekten utanıyordu. Çünkü o dönemde durumu olmayan, yoksul insanlar tren yolculuğunu tercih ediyordu. Trenler tıklım tıklım dolu olur insanlar yer bulamazdı. Kışın çetin geçtiği o dönemlerde insanlar soğukta, karda, kışta saatlerce tren beklerdi. Şu an ki gibi doğalgaz ve konfor yoktu. Ortada bir tane odun sobası olur yüzlerce insan orada ısınmaya çalışırdı. Diyarbakır’a taşındıktan sonra yolculuklarım bitti, özel araçlarla gidip geliyordum. Fakat yaşadığım sağlık sıkıntıları nedeniyle tren yolcuğu seçtim. Bu kış döneminde en sağlıklı ve güvenli yolculuk tren yolculuğu oluyor. Hem de daha uygun oluyor. Kazaların bu kadar arttığı bu dönemde tren yolcuğu en sağlıklı olanı. İnsanların kesinlikle tercih etmesi gerektiğini düşünüyorum”
‘FİYATLAR DAHA UYGUN OLMALI'
Ankara’dan Güney Ekspres turuyla Diyarbakır'a gelen Hatice Başoğlu, yaptığı yolculuktan çok zevk aldığını fakat fiyatların yüksek olduğu, bunun için de bir indirim yapılması gerektiğini düşünüyor.
Başoğlu: "Ankara’nın dışına ilk defa Güney Ekspres turuyla çıkıyorum. Doğu'yu çok merak ediyordum. Daha önce hiç gelmemiştim, arkadaşımla beraber turla geldik. Nostaljik bir yolculuk istediğimiz için trenle gelmeyi tercih ettik. Çok güzel geçti. Herkese tavsiye ederim. Bir defa da olsa herkesin yaşaması gereken bir durum. Burada otobüsle geri döneceğiz. Turla geldiğimiz için fiyatlar biraz pahalı geldi. Fiyatlar biraz daha uygun olabilir" dedi.