Diyarbakır’da 25 milyonluk alt geçit: Engelliler es geçildi

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde özel bir firmanın ihale ile 25 milyon liraya yaptığı alt geçitte, bedensel engelliler için rampa, asansör yapılmadı, görme engelliler için uyarı çizgileri çizilmedi.

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde tren kazalarıyla gündeme gelen Bismil Tren İstasyonu ile Şentepe Mahallesi arasındaki bölgeye alt geçit yapıldı.

2023 yılı ekim ayı TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’nün ihale ile yaptırdığı geçit 25 milyon liraya mal oldu. Özel bir firmanın yaptığı alt geçit tamamlandı ancak engeliller için asansör, rampa ve için sarı çizgiler yapılmadı.

‘Toplumun bütün kesimleri mağdur ediliyor’

Engelillerin kamu hizmetlerinde yaşadığı hak kayıplarına dikkat çeken Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecid Yılmaz, ilgili kurumlarla görüşüp alt geçitteki eksiklikleri dile getireceklerini söyledi. Yılmaz, “Sarı çizgilerin, bedensel engelli arkadaşlar için rampaların yapılması gerekiyor. Bunun idari para cezası da var. Erişilebilirlik yoksa, başta engelliler olmak üzere toplumun bütün kesimleri mağdur ediliyor. Sadece engelliler değil, yaşlılar, hamileler ve birçok kesim bu durumdan zarar görüyor. Biz sadece kendimiz için istemiyoruz” dedi.

Anayasa mahkemesine taşındı!

2008 yılında erişilebilirliğe dair yapılan düzenlemeye atıfta bulunan Yılmaz, “Hükümet sürekli erişilebilirlik düzenlemesi kapsamında kamu kurumlarına ve ilgili kurumlarına 7 yıllık bir süre verdi. 7 yılda engellilere yönelik, erişilebilirlik düzenlemelerinizi bitsin, bir eksiklik kalmasın denildi. Süre bitti, hükümet süreyi 7 kere uzattı. En son Cumhuriyet Halk Partisi bunu Anayasa Mahkemesine götürdü. Anayasa Kahkemesi de hükümetin bu erişilebilirlik hükmünü iptal etti. ‘Kamu yararı olmayan bir konuda engellileri de bu düzenlemenin dışına bırakıyorsunuz. Hayatlarını zorlaştırmış oluyorsunuz, bu düzenlemeyi iptal ediyorum’ dedi. Bu düzenleme iptal olduğu halde kurumlar maalesef bu duyarlılığı göstermiyor ya da görevlerini yapmak istemiyorlar” diye konuştu.

‘Bir engelli vatandaş kurumu dava açmak isterse muhakkak kazanır’

Yapılan çalışmaların Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Erişilebilirlik Komisyonu tarafından belirlenen standartların dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu standartlara göre yapmak isterlerse aslında bunların önü açık. Engelli hakları sözleşmesi bunun için bir dayanak. Bazen mevzuatın yetersiz olduğunu söylüyorlar. Aslında bu da bir kaçamaktır. Birleşmiş Milletler Engelli hakları sözleşmesidir. Bunun gibi uluslararası sözleşmeler Türkiye’deki mevzuatın üstündedir. Çünkü anayasa ile verilmiş. Şu an herhangi bir engelli vatandaş ilgili kurumu dava açmak isterse muhakkak kazanır. Çünkü burada bir hak ihlali var.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri