AMİDA HABER - Ekim ayında yürürlüğe konulan yeni yönetmenlikle beraber aile hekimlerinin ağrı kesici, antibiyotik, mide ilacı gibi ilaçların reçete edilmesinde belli kısıtlamalara ve hekimlerin sözleşmelerinde düzenlemelere gidildi. Hastalarının sağlık hakkı için özgürce reçete yazmak istediklerini belirten ve hakkedişlerinin düzeltilmesini isteyen aile hekimleri, 5-6-7 Kasım tarihlerinde 3 günlük iş bırakma eylemine gidiyor.
‘Ebe ve hemşire istifasına yol açacak’
Amida Haber’e konuşan Aile Hekimleri Federasyon (AHEF) Başkanı Kemal Noyan, sağlıkta yaşanan krize değindi. Ekim ayı itibari ile Sağlık Bakanlığı aile hekimleri yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Yapılan bu düzenleme ile sağlıkta çıkılmaz yollara girildiğini söyleyen Noyan: “Aile hekimliğine yönelik bir sözleşme yönetmeliğimiz vardı. Buna yönelik bir düzenlemeye gittiler. Bu düzenlemede biz sağlıkta şiddeti önlemeye, enflasyona karşı değeri azalan hakkedişlerimizin düzelmesine, toplumda derin bir aşı eksikliği varken aşıların eksikliklerinin giderilmesini beklerken tam tersi bir düzenlemeye gidildi. Aile sağlık merkezlerinde ebe ve hemşire sayıları eksikken bu sayıların tamamlanmasını beklerken, bu kötü yönetmenlikle beraber ebe ve hemşirelerin daha çok istifa etmesine ve sahada daha fazla bir ihtiyaç duyulmasına yol açıyor. Onun dışında aile hekimi sayısını arttırmak yerine hekimlerinin istifasıyla sonuçlanacak ve halk sağlığına olumsuz etkileyen yönetmelik.”
‘Tek kalem maaş yapılmadı’
Sağlıkta ki tüm hekimlerin eşit ücret alması için girişimlerde bulunurken bunun tam tersi bir yol izlenildiğimi söyleyen Noyan: “Biz uzun bir zaman tüm hekimler olarak 1., gerek 2., gerekse de 3. basamaklarda tek kalem maaş isterken bu yapılmadı. Hekimlere verilen paraların performans adı atında, hasta memnuniyeti altında maaşları belirleniyor. Aşısına gelmeyen vatandaşın sorumluluğunu dahi hekimlerin üzerine yıkan bir nevi performans anlayışı üzerinden verilen hakkedişlere uzun zamandır zaten karşıydık. Tek kalem maaş isterken yeni ödeme kademeleriyle bunu çeşitlendirerek işin içinden daha da çıkılmaz bir hal aldı. Tek amacımız halkın sağlığını iyileştirecek düzenlemeler yerine hekimlerin çalışma koşullarını zorlaştıran bu düzenlemeleri kabul etmiyoruz” diye konuştu.
‘Sağlıkta şiddet vakalarını artıracaktır’
Bu yeni düzenleme ile beraber sağlıkta şiddetin daha da artacağını söyleyen Noyan, şöyle dedi: “Özellikle aile hekimleri tarafından yazılan ağrı kesici, mide ilaçları ve beraberinde antibiyotik kullanımını kısıtlayan bir yönetmenlik. İl ortalanmasının üzerinde b ilaç yazan hekimlerin hakkedişlerinde bir kesinti öngörüyor. Gereksiz ilaç kullanımı bizim de mücadele ettiğimiz bir husustur. Ama taktir edersiniz ki kendi ilacını yazılmasını bir hak gören, sağlık okur yazarlığı çok düşük olan bir toplumda sağlıkta şiddet vakaları artıracaktır. Bunu hekimin hakkedişiyle ilişkilendirmek yerine sosyal güvenlik kurumu bir düzenleme yapar, vatandaşın kendi sağlık sigortası ile ilişkilendirir. Yani kişinin kendisinin gereksiz ilaç talebine bulunmaması gerekirken bunu hekimin hakkedişine bağlamak hakkaniyete uygun değildir. Hakkedişlerimizin diğer kriterlere bağlanmasına karşıyız. Gebe biri izleme gelemedi veya çocuğunun aşısı geldi ve aşıya getirmedi zaman bu kişinin kendi tercihidir. Bundan ötürü neden hekimin hakkedişi azalsın. Bizim hakkedişimizi diğer parametrelerle ilişkilendirip sağlık bakanlığı kendi görevini yapmıyor. Sağlık bakanlığı İstanbul’da yoğum bakımda ölen bebeklerle ilgileneceğine maalesef aile hekimlerin hakkedişleriyle ilgilenmektedir.”
‘Gerekli düzenlemeler yapılmazsa eylem genişletilecek’
Gerekli düzenlemeler yapılmadığında eylemlerinin daha da genişletileceğini ifade eden Noyan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uyarı niteliğinde 3 gün iş bırakılacak. Devam eden dönemde eğer yönetmeliğin bilimsel olmayan, gayri hukuki maddeleri geri çekilmezse 5’er gün şekilde ta ki yönetmelik çekinceye kadar devam edecektir. Tüm Türkiye genelinde yapılacak olan eylemde ilk olarak birinci basakla sınırlı olacak. Ama bir sonraki eylemde hastaneler ve üniversiteler de katılacak.”