Diyarbakır’da Arsa Vurgunu: Milyonlarca Lira Kamu Zararı!

Diyarbakır’da yapılan imar ve ihale yolsuzluğu akıllara durgunluk verdi. Sahte kaşeler ve imzalar kullanılarak satışa çıkarılan dönümü 9 milyon liralık arsalar 4 milyona satıldı! Bazı imarlı araziler ise Diyarbakır'ın Mardin karayolu üzerindeki susuz tarlalarla takas edildi. Bunun üzerine harekete geçen Mülkiye Müfettişleri rapor hazırlayarak ilgililer hakkında idari soruşturma başlattı.

Diyarbakır’da Arsa Vurgunu: Milyonlarca Lira Kamu Zararı! Diyarbakır’da yapılan imar ve ihale yolsuzluğu akıllara durgunluk verdi. Sahte kaşeler ve imzalar kullanılarak satışa çıkarılan dönümü 9 milyon liralık arsalar 4 milyona satıldı! Bazı imarlı araziler ise Diyarbakır'ın Mardin karayolu üzerindeki susuz tarlalarla takas edildi. Bunun üzerine harekete geçen Mülkiye Müfettişleri rapor hazırlayarak ilgililer hakkında idari soruşturma başlattı.

Diyarbakır’ın AK Partili Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ile belediyenin emlak istimlâk müdürlüğünde görevli yöneticilerin özellikle imar ve ihale işlemlerinde iş sahiplerinden haksız menfaat temin ettikleri, mülkiyeti belediyeye ait olan ve dönümü 6 ila 9 milyon lira arasında değişen mali değeri yüksek Bağcılar semtindeki imarlı ve ifrazlı arsaların hileli satışının yapıldığına dair ihbar ve şikâyetler üzerine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliği harekete geçti...

Diyarbakır’a gönderilen müfettişlerin yaptıkları araştırma, inceleme ve alınan tanık ifadelerine göre, 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren belediyeye gelir sağlamak amacıyla Bağlar Belediyesi'ne ait 12 farklı ada ve parselde arsa satışının yapıldığı belirlendi.

Mevzuata uydurmak için sahte kaşe yapmışlar

Sözcü Gazetesi’nden Özgür Cebe’nin haberine göre, kamuya ait arazilerin satışıyla ilgili yasa ve mevzuat gereğince o ilin mülki sınırlarında gayrı menkul danışmanlık hizmeti veren 4 büyük emlak firmasından fiyat tespiti yapılaması zorunlu kılınıyor.

4 firmadan alınan fiyat tespitinin ardından en düşük ile en yükseğin ortalaması bir fiyatla araziler satışa çıkarılıyor.

Bağlar belediyesine ait konut ve ticari imarlı arazilerin güncel mali değerinin 6-9 milyon lira arasında değiştiği için Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ile Emlak İstimlak Müdürlüğü'nde görevli yöneticilerin satışa çıkarılan arsaların fiyatını gerçek mali değerinin çok altında gösterebilmek için kentteki 4 büyük emlak firmasının kaşelerini matbaada yaptırdıkları, bu sahte kaşe ve imzalarla dönümü 9 milyon lira olan arsaların fiyatlamasını 4’te 1 fiyatlama üzerinden değer taktiri yaptıkları belirlendi.

Emlakçıların bilgileri ve rızaları dışında kaşeleri yaptırılarak sahte imzalarla sahte teklifler oluşturdukları tespit edildi.

İmza ve kaşeler bize ait değil teklif de vermedik

Soruşturmayı yürüten ve 12 dosyada hileli satış yapıldığını belirleyen müfettişler, kaşeleri taklit edilen emlakçıların da ifadelerine başvurdu.

Emlakçılar ifadelerinde, kullanılan kaşe ve imzaların kendilerine ait olmadığı gibi Bağlar belediyesine arsa satışıyla ilgili hiçbir şekilde fiyat taktirine dair teklif vermediklerini belirttiler.

Milyonlarca liralık kamu zararı oluştu

Mülkiye müfettişleri tapu tescil kayıtları, belediyedeki satış dosyaları, dinlenen emlakçılar ve ihbara konu tanık ifadelerine göre, belediyeye ait arazilerin satışıyla ilgili kamunun milyonlarca liralık zarara uğratıldığını belirledi.

Müfettiş raporunda, söz konusu emlakçıların kaşelerinin yaptırılarak kullanılarak yerlerine sahte ıslak imzaların atılarak sahte teklifler üretilerek satışa esas fiyat taktir komisyonu raporu düzenleyerek arsaların gerçek değerinin çok altında gösterilerek satışının yapıldığı bildirildi.

İmarlı arsaları susuz tarla ile takas etmişler

Dönümü 9 milyon liralık bir arazinin 4 milyona satıldığı, arsayı neredeyse yarı fiyatına alan üçüncü kişilerin bu fiyatlama üzerinden belediye başkanı ve satışta imzası bulunan ilgili görevlilere maddi menfaat sağladıkları, satışın gerçekleşmesinden sonra da arsaların gerçek değeri üzerinden konut ve ticari imarlı olduğu için bu kez de fahiş rakamlar üzerinden kentteki yap-sat işi yapan müteahhit firmalara satılmak istendiği tespit edildi.

Bazı imarlı değeri yüksek arazilerin ise Diyarbakır’ın Mardin karayolu üzerindeki Çarıklı Köyü sınırlarında yer alan susuz tarla niteliğindeki vasıfsız arazilerle takas yoluyla kamunun zarara uğratıldığı bildirildi.

Satışın iptali istenecek suç duyurusu yapılacak

Mülkiye Başmüfettişliğinin hileli satışla ilgili rapor ve soruşturmasını tamamladığı ve önümüzdeki günlerde adli yönden de soruşturma yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.

Hileli satışla ilgili Bağlar Tapu Müdürlüğü'ne de yazı yazılarak satışların kamu zararı oluştuğu ve hileli sahte evraklar düzenlenerek yapıldığı için iptali talep edilecek.

Oluşan kamu zararının ise belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu ile Emlak İstimlâk Müdürlüğü'nde görevli olup satışta imzası bulunan görevlilere rücu edileceği bildirildi.

Rüşvet suçundan yargılanıyor

Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu hakkında geçtiğimiz günlerde bir müteahhitten ruhsat ve kazı izni için 5,5 milyon lira rüşvet istediği için dava açılmıştı.

Hakkında evine en yakın polis merkezine imza vermek koşuluyla adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı bulunan Hüseyin Beyoğlu’nun yanı sıra suçüstü yapılan rüşvet olayı ile ilgili İmar Müdürü Fırat Kılıç ve Belediye Başkan Yardımcısı Sıddık Aycıl ise halen tutuklu bulunuyor.

Hüseyin Beyoğlu, 2019 yerel seçimlerinde kentin değişik noktalarındaki reklam panolarına, “Belediye İşi gönül işi” yazılı kendi fotoğrafları bulunan afişlerini asmıştı.

Fotolar: Arşiv

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri