Diyarbakır’da bulunan Orta Çağ dönemi kemikleri kimlere ait?

Diyarbakır’ın Bismil İlçesindeki Körtik Tepe'de yürütülen arkeolojik kazılarda 16 yıl önce gün ışığına çıkarılan ve Orta Çağ dönemine ait kemikler uzmanlar tarafından incelemeye alındı. Peki, bu kemikler kimlere ait. İşte bu sorunun cevabını Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Vatan Kavak verdi.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Körtik Tepe'de yürütülen arkeolojik kazılarda 16 yıl önce gün ışığına çıkarılan ve Orta Çağ dönemine ait olan kemikleri inceleyen Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Vatan Kavak, kemiklerin Kürtlere ait olduğunu söyledi.

Kemikler üzerinde 6 yıl araştırma yapıldı

Dicle Üniversitesi ile Riga Stradins Üniversitesi arasında yürütülen proje kapsamında, Orta Çağ döneminde yaşayan 121 kişiye ait kemikler, Diyarbakır Müze Müdürlüğü’nden alınarak incelendi. Kemikler üzerinde 6 yıl araştırma yapıldı. Bu araştırmanın sonucunda yazılan makale uluslararası bir bilimsel anatomi dergisinde yayınlandı. Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Vatan Kavak, bulunan kemiklerin Kürtlere ait olduğunu söyledi. Rûdaw’da yer alan habere göre Prof. Dr. Vatan Kavak, Orta Çağ'da iskeletlerin bulunduğu bölgede Kürtlerin hakim otorite olduğunu belirtti.

‘55 kadın 66 erkek iskeleti vardı’

Prof. Dr. Vatan Kavak şöyle devam etti:  “O dönem o bölgede Kürtler egemendi. Tarihi açıdan bakıldığında bunlar Kürt'tür. Bu kemikler üzerinde antropometrik incelemeler yaptık. Antropometrik araştırma yaptık. 14 farklı ölçü aldık. Kadın ve erkek iskeletlerini birbirinden ayırdık. 55 kadın 66 erkek iskeleti vardı. Aralarında çocuk yoktu. Erkek iskeletlerini dünyadaki örneklerle mukayese ettik. Erkek iskeletleri örneklerine göre daha sağlam, daha güçlü çıktı. Kadınların iskeletlerinin ise zarif olduğu tespit edildi. Naziktiler. Naziklikten dolayı da bu bunlar Çinli kadınlara ya da Avrupalı kadınlara benziyor. Muhtemelen kadınlar o dönem evlerde ev işlerinde çalışıyordu. Erkekler de dışarıda hayvanlarla uğraşmış. Muhtemelen hayvanları yakalayıp yemişler, etli pişirip yemişler. Bu yüzden kemiklerinin sağlam olduğu görüldü. Yaşlarının tespiti ile ilgili çalışmalarınız devam ediyor. Ne tür hastalıklar geçirdiklerini de araştırıyoruz. O dönemde Mezopotamya'da büyük savaşlar çıkmıştır. Savaş sonrası olumsuz koşullar ve hastalıklar yaşanmıştır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri