Diyarbakır'da çocukların eserleri sergilendi
Kültür ve Turizm Bakanlığınca İçkale'de yer alan 14 tarihi binada 2005'te başlatılan ve 2014'te tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından 2015'te İçkale Müze Kompleksi olarak ziyaretçilere kapılarını açan yerleşkeye her geçen yıl ilgi artıyor. Geçmişi 12 bin 400 yıl öncesine kadar uzanan eserlerin de yer aldığı teşhir salonlarına gelen ziyaretçiler, müzedeki bin 615 eseri inceleme fırsatı buluyor. Bu eserlerin yanında Diyarbakır Final Okulları öğrencilerinin yaptığı resimler, kutular ve objelerden oluşan 200’den fazla eser sergilendi. Bilim Sanat Merkezi öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde ezgiler de seslendirdi.
Diyarbakır Final Okulları Görsel Sanatlar Öğretmeni Rojda Gökmen Ateş, atık malzemeleri kullanarak yaptıkları çalışmalarda çocukların iç dünyasındaki renkleri tuvale nasıl aktardıklarına önem vererek çalıştıklarını ifade etti. Ateş, “Onların hayal dünyalarına nasıl yansıtabileceklerini öğretmeye çalışıyorum. Final Okulları olarak sanata önem veriyoruz. Çocukların mutlaka sanatla uğraşmaları gerektiğini, bunu özelikle ergenlik ve yetişkinlik yıllarında onlara yardımcı olabileceğini düşünüyoruz. Çalışmalarımız çok farklı tarzlarla yapıldı. Pablo Picasso’dan esinlendik, Atatürk çalışmalarımız var. Bunları renklerle buluşturduk. Yaptığımız eserlerde daha çok çocuğun isteği üzerine yol verdik. Bu tarihi mekan ile renklerimizi buluşturmak bizim için gurur verici. Buradaki eserlerimiz birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar olan öğrencilerimizin. En büyük yaş grubumuz 11. Şu anda burada 100’den fazla eserimiz var. Kutularımız, objelerimizle beraber 200’den fazladır” dedi.
"90'INCI YILA YAKIŞIR ETKİNLİKLER"
Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl ise, 1934 yılında kurulan Diyarbakır Müzesi’nin 90’ncı yılı olduğuna değinerek, bu yıl 90’ncı yıla yakışır etkinlikler yapma kararı aldıklarını dile getirdi. 18-31 Mayıs tarihleri arasında Müze Fest olarak adlandırdıkları yaklaşık 25 etkinliğin ilk safhasının geçen hafta bittiğini belirten Gizligöl, “Bugün de Bil-Sem Okulları’nın müzik etkinliği, ayrıca Final Okulları’nın resim sergisinin açılışını yaptık. Etkinliklere çok sayıda vatandaşımız katıldı. Yüzlerce öğretmen ve öğrenci iştirak etti. Bugün de çok kalabalık bir kitle ile bu etkinliklerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.
Diyarbakır Bilim Sanat Merkezi Müzik Öğretmeni Ezgi Barç, merkez olarak 36 öğrencileri ile İçkale’de olduklarını, tarihin sıfır noktası sayılan Diyarbakır Müzesi’nde, İçkale’de ezgilerin tarihi dokularda yükseldiğini kaydetti. Barç, “Çocuklarımız üstün yetenekli çocuklar. Bunlar geleceğin sanatçıları. Güzel bir etkinlik oldu. Katılım ve ilgi güzeldi. Velilerimiz, halkımız çok destekledi. Bugün burada emek veren tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum” ifadelerinde bulundu.