Diyarbakır’da “Çok Katmanlı Kültür Mirasında Diyarbakır Suriçi Mimarisi” söyleşisi

Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşen Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi söyleşileri devam ediyor. Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursen Işık, “Çok Katmanlı Kültür Mirasında Diyarbakır Suriçi Mimarisi” adlı söyleşide kentin mimari özellikleri irdelendi.

Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel değerleriyle dünya kültür mirasında yer bulan, geçmişte birçok uygarlığın hüküm sürdüğü, binlerce yıldır din, dil ve etnik çeşitliliği barındıran ve farklı kültürlerdeki insanların bir arada yaşadığı önemli bir medeniyet merkezi olduğunu ifade eden Işık, şehrin birçok uygarlığın izlerini yansıtan tarihi, anıtsal ve geleneksel yapıların en müstesna örneklerini bünyesinde barındıran mimari kimliği olduğunu söyledi.

“Şehrin ilk yerleşim merkezi, aynı zamanda tarihi ve kültürel değerlere ev sahipliği yapan Suriçi Bölgesidir. 2015 yılında UNESCO tarafından kentin surları ve Hevsel Bahçelerinin, dünya kültür mirası listesine alındığı herkesin malumudur. Uzunluğu bakımından dünyanın ikinci sırasındaki Diyarbakır Surları ile çevrili Suriçi Bölgesinde; şehrin tarihi, kimliği ve kültürünü yansıtan cami, kilise, köprü, medrese, han, hamam ve geleneksel ev örnekleri, kültürel hafızamızda derin izler bırakacak nitelik ve niceliktedir” diyen Işık, yapıların aynı zamanda özgün mimari özellikleri ile kent kültürü ve kimliğinin oluşmasında önemli katkı sağlayan mimari mirasın temel dokusunu oluşturduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri