AMİDA HABER - Son zamanlarda yaygınlaşan IBAN ile ödeme yöntemi, Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın yasal işlem dönemi başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN üzerinden ödeme alan işletmeleri yakın takibe aldı. Bakanlık, vergi kayıplarını önlemek amacıyla farklı kişilerden gelen ödemeleri izlemeye aldı ve binlerce esnafın hesapları takibe alında. Bankaların yüksek komisyonlar ve uzun geri ödeme süreleri nedeniyle bu yöntem tercih ediliyor. Bu durumda en çok etkilenenlerin başında küçük esnaflar yer alıyor.
‘5-10 tane holding ile uğraşsın’
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, konuya ilişkin Amida Haber’e yaptığı açıklamada, bu denetimlerin küçük işletmelerin vergi yükünü artırırken büyük holdingleri göz ardı edildiğini belirtti. Ebedinoğlu: ““Türkiye'nin ekonomik sıkıntılarla başlayan birçok tedbirler ile birlikte Maliye ve Hazine Bakanlığının almış olduğu tedbirlerin arasında kayıt dışı özellikle esas alınmaktadır. Kayıt dışının da küçük işletmeleri üzerinden değil de büyük holdingler üzerinden bu çalışmaların yapılması gerekiyor. 2 milyon esnaf teşkilatının toplasanız bunların 800 bini basit usulde vergi mükellefi, geri kalanı deftere tabi olan mükelleflerdir. Bu iki milyonun toplarsanız Türkiye'de 10 tane Holding’in vergisi kadar değil. Bana göre, sayın Maliye ve Hazine Bakanı küçük işletmelerle uğraşacağına gitsin, 5-10 tane Holding ile uğraşsın. Bütün bu açıkları kapatırlar” dedi.
‘Esnaf istihdam yükü devletin sırtından alıyor’
Esnafımız, enflasyonla birlikte artan geri ödeme sürelerinden ve yüksek banka komisyonlarından mağdur olduğunu belirten Ebedinoğlu, şöyle dedi: “Gerçekten esnafı mağdur eden bir çalışma. Biz küçük işletmeler, özellikle sosyal devletin sorumlu olan istihdam yükünü esnaf ve sanatkâr devletin sırtından alıyor. Çünkü istihdam yaratıyor. Avrupa ülkelerinde devlet kendi vatandaşını istihdam yaratabilmesi için en az 30 bin Euroluk bir yatırım yapması gerekiyor. Oysa biz devletten böyle bir yatırım beklemiyoruz. Biz devletten diyoruz ki istihdamı biz yaratıyoruz. Yarattığımız istihdam karşılığında evet vergimizi de ödüyoruz ama bizi o kadar da sıkmayın.”
‘Esnaflar arasında dayanışmayı yok ediyor’
Esnafın dayanışma kültürünü zayıflatan bu durum, eleştirilerini de beraberinde getirdiğini ifade eden Ebedinoğlu, “Paramız değersizleşti. İnsanlar nakit taşıyamıyor. Nakit taşıyamadığı için kredi kartı kullanmak zorunda. Şu anda IBAN üzerinden havaleler yapılıyordu. Şu anda mutlak surette IBAN'la bir havayla yaptığı takdirde onun karşılığında fatura kesmek zorundasın. Biz faturaya karşı değiliz ama bir esnaf başka bir esnafa borç vermek isteyebilir, para vermek isteyebilir. Bu farklı bir sıkıntıya yol açmamalı” dedi. Ebedinoğlu pratikte yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Bu farklı şeylere yol açabiliyor. Burada bir dayanışma var esnaf arasında. Esnaflar arasında dayanışmayı yok ediyor. Yani bugün ben çekimi, senedimi ödeyemedim. Esnaf olarak arkadaşıma havale gönderirim. Şimdi bu da incelemeye alınıyor. Bunun açıklamasını ister yapın ister yapmayın. Bunun faturasını istiyor. Vergi mükellefi olsanız da olmasanız da bunu istiyor. Bunların mutlaka ayrıştırılması gerekiyor.”
‘Fillerle uğraşsınlar, çimlerle değil’
IBAN ile yapılan ödemelerde vergi sorununun önüne geçilmesi için yasal düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Ebedinoğlu: “Bu konu ile ilgili bir çok esnaf hakkında incelemeler başlatılmış. Ekipler şuan sahada birçok işletmemizi inceliyor. Maalesef bu işletmelere yüklü miktarda para cezası kesiliyor. Siz bir işletmeye havale attığınız zaman eğer onun fişini faturasını vermemişseniz, kesmemişseniz ciddi bir parasal cezai yaptırım ile karşılaşıyorsunuz. Bu konuda esnafımızın da dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu. Ebedinoğlu genel merkez üzerinden yasa ile ilgili yeni bir düzenleme talebinde bulunduklarını da hatırlatarak şunları söyledi: “Çalışmalarınız devam ediyor. Sadece IBAN üzerinden yapılan bir havalenin, bir ödemenin sadece alışveriş olarak değerlendirmesi doğru değil. Küçük işletmelerle uğraşacaklarına büyükleriyle uğraşsınlar. Fillerle uğraşsınlar, çimlerle değil. Mutlak suretle birçok mesleğin vergi dışı ve vergiden muaf olması gerekiyor. Küçük esnafa pozitif bir ayrımcılık olması gerekiyor.”
Haber: Zelal Sinayiç