AMİDA HABER - Başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde ikinci el araç piyasası aylardır durgun. Artan fiyatlar, faiz oranlarının yükselmesi derken, buna sıfır araçlar için yapılan kampanyalar da eklenince, ikinci elde son 5 yılın en düşük sezonu yaşanıyor.
TÜİK'in motorlu kara taşıtları istatistiklerine göre Haziran ayında ikinci el otomobil pazarı bir önceki yıla göre yüzde 25 daralarak 485 bin adette kaldı
5 ayda 30 oto galerici kepenk kapattı
Aylardır satış yapamayan Diyarbakırlı oto galericiler, son 5 yılın en düşük sezonuna çare arıyor. Kimi Oto galerici esnafı ayakta kalabilmek için ek iş yaparken, kimi piyasadaki durgunluk nedeniyle kepenk kapatıyor. Kentte son 4 ayda 30’a yakın oto galerici kepek kapattı.
15 esnaf kepenk kapattı
Diyarbakır Oto Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet İrşat Çiçek, yaşanan durgunluktan kaynaklı esnafın yüzde 12’inin kepenk kapattığını söyledi. Çiçek, esnafın durumunu şu şekilde anlattı: “15 yıldır bu sene kadar durgun bir sene yaşamadık. Bulunduğumuz bölgede 83 tane esnaf var, bunlardan 10-15 tanesi kepenk kapatmak zorunda kaldı. Diğer bölgelerde de en az 15’e yakın kepek kapatan esnaf var. Aldığımız araçları zararına satıyoruz. Daha önce aldığım bir aracı şimdi sattığımda 100 bin lira zarar etmiş oluyorum” dedi.
‘Paralar faize yatırılıyor’
Çiçek, oto galeri sektöründeki durgunluğu şöyle ifade etti: “Bütün para bankaya gidiyor, faize gidiyor. Kimse araba almıyor. Genelde birkaç esnafla bir işi beraber yapmak zorunda kalıyoruz. Bir araba geliyor benim param yetmiyorsa arkadaşları çağırıyoruz. Komşu ile beraber alıyoruz. Şuan esnaf sürünüyor” şeklinde konuştu.
Satış yok, takas var
Diyarbakırlı oto galerici Hamit Kabak ise, satış yapamadıklarından şikayetçi. Kabak, birçok galericide satışların sadece takas usulü ile yaptığını belirterek şöyle dedi:
“1 milyon 300 bin TL’lik bir araç şu an 1 milyon 200 bin TL’ye düştü. 100 bin TL’lik bir düşüşten bahsediyoruz. Milletin tamamı parasını faize yatırmış durumda, ortada para yok. Sadece taksit, vade var. Çok mağdur durumdayız. Vergi ödüyoruz, kirası, elektriği, yemeği, yakıtı, gideri çok ama gelir yok. Fiyatlar düşmesine rağmen araçlara ilgi yok. İnsanlar almıyor. Bizler de mecbur iş yerimizi açmak zorundayız. Bedava da versek alıcı yok. Ya vade olacak ya da takas” diyerek serzenişte bulundu.
Sıcak paranın elde bulundurulması gerekir
Yaklaşık 10 yıldır oto galeri sektöründe çalışan Berat Akpirinç de, ek iş yaptığını söyledi.
Akpilinç: “Otomobil piyasasında ciddi anlamda bir düşüş var. Tabii düşüşün olmasını herkes ister ama piyasa açısından bir durgunluk var. Yaşanan düşüşler bizim açımızdan kötü bir durum. 1 milyonluk bir araç 700-800 bin o civarlarda bir düşüş yaşandı. Bunun tek etkeni piyasanın düşmesi değil. Ekonomik kriz, faizlerin yükselmesi büyük bir etken. Parası olan da yatırım yapmak yerine parasını bankaya yatırmayı daha mantıklı buluyor. Galeri işinde olan arkadaşlarımız kepenk kapattı. Onun dışında farklı ticaretlerle farklı sektörlerle uğraşan arkadaşlar bir şekilde tutunmaya çalışıyorlar. Bu dükkânın aylık giderleri var. İş olmadığı için biz de mecburen farklı sektörlere girmekteyiz” dedi.