‘Diyarbakır’da imar affından yararlanıp yıkılan bina sayısı kaç?’ Diyarbakır’da deprem sonrası yaşanan sorunların devam ettiğini belirten DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, bu konuyu meclis gündemine taşıdı. Depremzedeler sözü verilen 7 bin deprem konutlarını akıbetini soran Eren, “Diyarbakır’da sözü verilmesine rağmen hala tamamlanıp teslim edilmemiş deprem konutları ne zaman ihtiyaç sahibi yurttaşlara teslim edilecektir?” dedi. Eren, kentte imar affından yararlanıp depremde yıkılan bina sayısının kaçtır olduğunu da sordu.
Diyarbakır'ı da etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası kentte yaşanan sorunlara ilişkin DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Meclis'e soru önergesi verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyse verilen önergede, Diyarbakır’da depremzedeler sözü verilen 7 bin deprem konutlarının akıbeti soruldu.
‘Depremin üzerinden bir yıl geçti’
Eren, “6 Şubat 2023’te dokuz saat arayla meydana gelen merkez üsleri sırasıyla Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin üzerinden 1 yıl süre geçmişken depremlerin yarattığı yıkımların etkileri hala derinden hissediliyor.
Vekili olduğum Diyarbakır ili de 6 Şubat depremlerinden önemli derecede etkilenen kentlerden biridir. 6 Şubat depremlerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün bünyesinde oluşturulan hasar tespit komisyonlarının sahadaki incelemeleri sonucunda 411 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği, binlerce yurttaşımızın ağır yaralandığı, yüzlerce binanın yıkıldığı ve binlerce binanın ağır ve orta hasar aldığı tespit edilmiştir” dedi.
‘Halk sağlığı ciddi derecede tehlike altında’
Hasarlı yapıların yüzde 90’nının Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı 5 Nisan, Şeyh Şamil ve Mevlâna Halit mahallelerinde yer aldığını kaydeden Eren, “Depremlerin ardından 1 yıl süre geçmesine rağmen Diyarbakır’da hala yıkılmayı bekleyen ve ciddi derecede tehlike oluşturan ağır hasarlı yapılar bulunmaktadır.
Yıkımlar sırasında kontrollerin usule uygun yapılmadığı kamuoyuna yansımaktadır. Yıkımlarda ortaya çıkan asbest ve tozlar nedeniyle halk sağlığı ciddi derecede tehlike altındadır. Yine deprem nedeniyle Diyarbakır’da yaşanan konut sorunu devam etmektedir” diye konuştu.
‘Kiralar karşılanamayacak düzeye ulaştı’
Deprem nedeniyle sağlam yapı stokunun Diyarbakır’ın nüfusuna yetmediğine dikkat çeken DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, “Özellikle son 1 yılda kira fiyatları yurttaşların karşılayamayacağı düzeye ulaşmıştır. Depremden doğrudan etkilenen yurttaşlara verilen sözler hala tutulmuş değildir.
Diyarbakır'a yaklaşık 7 bin deprem konutu yapılacağı belirtilmişti ancak aradan geçen 1 yılda henüz yurttaşlara teslim edilmiş tek bir deprem konutu bulunmamaktadır. Ayrıca deprem uzmanları bölgede deprem riskinin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtmektedirler.
Olası bir depreme dair önlemlerin alınmadığını belirten uzmanlar, yaşanabilecek felaketleri önlenmesi için bir an önce çalışma yapılması gerektiğini belirtmektedirler” ifadelerini kullandı.
Sorular
Eren, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye cevaplandırması istemiyle şu soruları sordu;
6 Şubat depremlerinin yaşandığı dönemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevinde bulunan Murat Kurum, yakın zamanda katıldığı bir canlı yayında 6 Şubat depremlerinde “130 bin canımız gitmiş” ifadesini kullanmış ve resmi rakamların gerçeği yansıtmadığı itirafında bulunmuştur. 6 Şubat depremlerinde Diyarbakır’da kaç yurttaşımız yaşamını yitirmiştir? Gerçek sayı nedir?
6 Şubat depremlerinde Diyarbakır’da kaç bina yıkılmış, kaç bina ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak kaydedilmiştir?
Diyarbakır’da şu ana kadar kaç ağır ve orta hasarlı binanın yıkımı gerçekleştirilmiştir?
Yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı bina sayısı kaçtır?
Maraş depremlerinin ardından ilimizde orta hasarlı ve az hasarlı olan binaların kaçında güçlendirme ve yenileme çalışması yapılmıştır?
Kentimizde bulunan orta hasarlı ve az hasarlı binalarda yaşayan yurttaş sayısı kaçtır?
6 Şubat depremlerinin ardından ilimizde orta ve az hasarlı binalarda yaşayan yurttaşlarımıza ne gibi destekler sağlanmıştır?
2002 yılından günümüze Diyarbakır’da kaç bina imar affından yararlanmıştır?
Kentimizde imar affından yararlanıp Maraş depremlerinde yıkılan bina sayısı kaçtır?
Ağır hasarlı binaların yıkımı sırasında asbest riskini en aza indirmek ve toz bulutunu azaltmak için ne tür yöntemlere başvurulmaktadır?
Depremlerin ardından kentte açığa çıkan barınma krizine yönelik şu ana kadar ne yapılmıştır?
Deprem sonrasında Diyarbakır’da kaç çadır alanı kurulmuş ve buralara kaç yurttaş yerleştirilmiştir?
Diyarbakır’da sözü verilmesine rağmen hala tamamlanıp teslim edilmemiş deprem konutları ne zaman ihtiyaç sahibi yurttaşlara teslim edilecektir?
Deprem konutları neden merkezde bulunan hazineye ve belediyeye ait arazilere değil de kilometrelerce uzakta bulunan ve ancak yıllar sonra imara açılacak alanlara yapılmaktadır?
Deprem konutlarının altyapısı olmayan yerlere yapılmasının yaratacağı mağduriyetlere ilişkin ne tür önlemler alınmaktadır? İmara açılan bölgelerdeki arazi ve arsa fiyatlarında yaşanan fahiş artışları engellemek adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
Diyarbakır’da depremden etkilenen yurttaşlar için “yerine dönüş” projesi var mıdır?
6 Şubat depremi sonrasında Diyarbakır’da kamu kurum ve kuruluşlarından kaç personel görevlendirilmiştir?
Deprem sonrasında Diyarbakır’da kaç arama kurtarma ekibi görev yapmıştır?
Bölgede yaşanabilecek olası depremlere ilişkin Diyarbakır’da alınan önlemler nelerdir?
Kentimizin deprem risk analizleri yapılmış mıdır?
Diyarbakır’da şu ana kadar kaç aileye deprem nedeniyle kira yardımı yapılmıştır?
Diyarbakır’da deprem nedeniyle işini ya da iş yerini kaybeden kaç yurttaşa ekonomik destek verilmiştir?