Diyarbakır’da işçiler isyanda: Sigorta yoksa ekmekte yok!

Diyarbakır’da yüzde 97’si sigortasız çalışan 40 bin işçisi kazan kaldırdı. İşçiler, sendika, sigorta ve sosyal haklarının düzenlenmesi için işverene 13 Eylül’e kadar süre verdi.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da bini aşkın kayıtlı/kayıtsız fırında, 40 bin işçi her gün kente ekmek ulaştırıyor. Geçen yıl Dağkapı Meydanı’nda yaptıkları açıklama ile gündeme gelen Diyarbakır fırın işçileri, sigorta, haftalık tatil ve sendikal hakları için bir araya geldi. Günde 8 saat yerine 13-14 saat çalışan fırın işçileri, hem sigorta, maaş hem de sosyal haklarının düzenlenmesi için işverene 13 Eylül’e kadar süre verdi.

3 talepleri var

Amida Haber’e konuşan Amed Fırın İşçileri Komisyonu Başkanı Adem Demir, Diyarbakır’da çalışan 40 bini aşkın fırın işçisinin yüzde 97’sinin sigortasız çalıştığını söyledi. “Üç tane ana talebimiz var” diyen Adem Demir şunları söyledi: “Bir gün hafta sonu tatili. 8 saatlik çalışma hakkı, sendika ve sigorta hakkı istiyoruz. Bizler yevmiye usulü çalışıyoruz. Bazı arkadaşlarımızın yevmiyesi asgari ücret kadar, bazılarının asgari ücretin altında kalıyor. Mevcut şartlarda asgari ücret ile geçinmek imkânsız. Ayrıca her işçi ortalama 13-14 saat çalışıyor. Haftalık izin yapamıyoruz.”

Eylül’e kadar süre

Adem Demir, her işçinin işvereni ile görüşerek, 13 Eylül’e kadar sigorta, sendika, hafta tatili ve 8 saatlik çalışma hakkı talebini ilettiğini belirterek, “Yaptığımız toplantıda her arkadaşın işverene taleplerini iletmesi ve 13 Eylül’e kadar süre vermesi kararı alındı. 13 Eylül’e kadar taleplerimiz karşılanmazsa, yaptırımlarımız başlayacak” dedi.

Adem Demir, Diyarbakır Valiliği’nden de görüşmek için randevu talep ettiklerini söyledi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri