Diyarbakır’da kaçak çay ve kahve fiyatları uçtu!

Diyarbakır’da çay fiyatlarına yüzde 25 zam yapıldı, ancak zamlı tarifeden önce fiyatlar yükseldi. Çay bazı bölgelerde 30 TL’den satılıyor.

AMİDA HABER - Günlük yaşamın vazgeçilmezi olan çay, Diyarbakır kültüründe önemli bir yere sahip. Çay fiyatlarına gelen zammın yanı sıra bölgeler arasında yaşanan fiyat farkları ise tepki toplamaya devam ediyor. Ekonomik krizle beraber Bağlar ile Diclekent arasında fiyat farkı daha da genişledi. Diyarbakır’da büyük bir geleneğe sahip olan kahvehaneler, genç yaşlı demeden büyük bir sosyal alan olarak karşımıza çıkıyor.

Fiyat uygunluğundan kaynaklı bu alanlarda çok daha fazla zaman geçiriliyor. Her yıl Kahveciler Odası Başkanlığı tarafından fiyat tarifesi belirleniyor. Fakat kafeler ve kahvehaneler bu tarifeye uymuyor.

Zamlı tarife ile 10 lira

Yeni tarife ile kahvehanelerde 7,50 olan çay, 10 liraya; kafelerdeki çay fiyatı ise, 13 liradan 17 liraya çıkartıldı. Son dönemlerde daha fazla popileşmeye başlayan kahveye de yüzde 20 zam gelerek 30 liradan 35 liraya yükseldi.

‘150 liranın üzerine çıkıyor’

Diyarbakır Kahveciler Odası Başkanı Abdurrahman Kavut, Amida Haber’e yaptığı açıklamada, kafe, kıraathane ve çay ocaklarının belirlenen fiyat tarifesine uyulmadığına dikkat çekti. Kavut, “7.50 olan çay fiyatını 10 liraya yükselttik. Fakat bu tarifeye kimse uymuyor. Herkes kendisine göre farklı fiyatlar uyguluyor. Biz kahveyi 35 lira olarak belirledik, fakat birçok bölgede 150 liranın üzerinde çıkıyor. Bu fiyat farkından kaynaklı esnaflarımızla sürekli karşı karşıya geliyoruz. Kahvehanelerden çok fazla şikayet alıyoruz. Gerekli denetimler yok. Yetkililer tarafından gerekli denetimlerin yapılması lazım. Çünkü fiyat farkı çok fazla” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri