AMİDA HABER – Hem Diyarbakır’da hem de bölgemizde neredeyse herkesin bir şekilde ya aile bireyi ya yakını ya da çevresinde kanserin bir çeşidine yakalanmış bir birey görmek, kanserin toplum içerisinde ne kadar yaygın olduğunun en önemli göstergesi. Her yıl Türkiye’de kaç kişinin kansere yakalandığı nedeni ile birlikte bir veri açıklanmazsa da vakaların yoğunluğundan herkes haberdar.
Kanser hastalığı ile ilgilenen uzmanların verdiği bilgilere göre neredeyse kanserin artık kalp ve damar hastalıkları kadar yaygınlaştığı yönünde. Peki kanser hastalığının kesin bir tedavisi var mı? Kanserin atlatılması için neler gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevabını verecek bir oluşum doğdu. Gün Işığı Kanser Derneği. Derneğin başkanı Uzman Onkolog Halis Yerlikaya. Kurucuları arasında ise psikologlardan gazetecilere, hukukçulardan doktorlara kadar bir çok kişi bulunuyor.
Kanser değil geç teşhis öldürür!
Neredeyse tüm Diyarbakırlıların tanıdığı ünlü Onkolog Uzmanı Halis Yerlikaya Gün Işığı Kanser Derneği’nin başkanı olarak göreve başladı. Hastalıktan çok geç teşhisin insanları öldürdüğüne dikkat çeken Yerlikaya, “Hastalığın iyileştirilmesi için bir çok tedavi var. Kemoterapiden akıllı ilaçlara ve radyo terapiye kadar birçok yöntem var. Ama hiçbir tedavi yöntemi erken teşhis kadar etkili değil. Bu nedenle ilk amacımız farkındalık yaratarak, erken teşhisi sağlamak” dedi. Tek bir kişinin dahi hayatına dokunabilmenin önemli olduğunu belirten Yerlikaya, Diyarbakır’dan sonra Gün Işığı Derneği’ni başta bölge illeri olmak üzere tüm Türkiye’de kuracaklarını söyledi.
Ailelere hukuki destek verilecek
Gün Işığı Kanser Derneği’nin kurucularından biri de Avukat Selvi Tunç. Kendisi de erken teşhis ile kanseri yenen hastalardan biri. Bu nedenle derneğin hastalar için yapacağı hukuki destekler için ön ayak olacak. SGK’nın karşılamadığı bir çok pahalı ilaç nedeniyle hastaların yargıya başvurduğunu belirten Tunç, ekonomik olarak zorlanan hastaların bir de davalar ile uğraşmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Sağlığın anayasal bir hak olduğunu ifade eden Tunç, şöyle konuştu: “İnsanların sağlık hakkının bu yönlü bir pazarlık konusu edilmesi bizim için kabul edilemez. Bu davalar kaybedildiğinde hem hastalar hem de hasta yakınları çok ciddi maddi mağduriyetler yaşıyor. Kendi sağlığı ve ilaçlar maliyeti açısından bir seçim yapmak zorunda kalıyor. Bu adil değil. Çünkü sosyal devlet ilkesi gereği vatandaşlarına kesintisiz bir şekilde sağlık desteğinin verilmesi gerekiyor. Bizler dernek olarak hastalara hukuki anlamda da yardımcı olacağız.”
‘Psikolojik destek çok önemli’
Gün Işığı Kanser Derneği’nin bir diğer kurucusu ise psikolog Gülşen İlçin Aras. Kamuda 15 yıl çalışan Aras, son 8 yılda terapi hizmeti sunuyor. Kanser hastalığına yakalananların psikolojisinin önemli olduğunu hatırlatan Aras, “Kanser ile çalışırken önemli ayaklarımdan bir tanesi psikolojimiz. Tanı konulduktan sonra ruh sağlığı çalışması çok önemli. Kanser bir yaşam krizidir. Yaşamımızı çok etkileyen önemli bir ruh değişikliğidir. Bu nedenle tanı alırken muhakkak ruh sağılığı için psikolojik destek alınmalı. Bizler dernek olarak bu konuda da çalışmalar yürüteceğiz” dedi.
Meme kanseri tanısı nedeniyle Gün Işığı Kanser Derneği’nin kuruluşunda yer alan biri de Gazeteci Hangül Özbey. Doktoru Halis Yerlikaya’nın önerisiyle derneğin çalışmalarında yer aldığını belirten Özbey, dernek olarak kanser hastalığının görünür kılınması için çalışacaklarını söyledi.