AMİDA HABER - Diyarbakır’ın Dicle Nehri kenarındaki kumlu topraklarda güvercin gübresi kullanılarak üretilen Diyarbakır karpuzunun tanıtımı kentteki etkinliklerle yapılıyor.
Kentteki çiftçilerin büyük emekle ürettiği karpuzlar hasadın ardından merkez Yenişehir ilçesindeki Et ve Süt Kurumuna getirildi.
Burada yetkililerce tartılan karpuzlar, daha sonra soğuk hava deposunda muhafaza altına alınırken teslim alınan 25 kilogram ve üzeri 64 karpuz, 28 Eylül'de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenecek etkinlikte yarışacak.
‘Verim bu yıl iyi’
Yarışmaya Bismil ilçesinin kırsal Sinan Mahallesi'nden ailesiyle katılan çiftçi Mehmet Atlı, ilkbaharda karpuz fidelerini toprakla buluşturduklarını söyledi.
Atlı, geçen yıla oranla karpuzların büyüklüğünde artış olduğuna değinerek, "Bir insanın evladına baktığı gibi biz de karpuzla o şekilde ilgileniyoruz. Yaklaşık 4 aydan fazla uğraştık. Bu yıl verim de iyiydi. Geçen yıla oranla karpuz daha büyük oldu. Ticari bir getirisi olmadığından bu karpuz çeşidini birkaç aile dışında yetiştiren kimse kalmadı" dedi.
Konuşmasında üretimin devam etmesi için karpuz üreticilerine verilen desteğin devam etmesini istediklerini dile getiren Atlı, geçen yıl kuraklıktan dolayı verim alamadığını, bu nedenle de yarışmaya karpuz sunamadığını belirtti.
Atlı, bu yıl hasat ettiği en iri karpuzu yetkililere teslim ettiğini, temennisinin yarışmada birinci olmak olduğunu söyledi.
‘Çocuk gibi bakımını yaptım’
Aynı mahallede karpuz üreten Atlı'nın annesi İkram Atlı, Kürtçe verdiği cevapta, toprakla buluşturduğu karpuz fidelerini belli bir büyüklüğe ulaşana kadar taşıma suyla suladığını belirtti.
Seçtikleri karpuzun iyi beslenebilmesi için aynı köke bağlı diğer karpuzları koparıp attıklarını anlatan Atlı "Tarlada bir tane yabancı otun yetişmesine izin vermedim. Süt çağındaki bir çocuk gibi bakımını yaptım. Umudum bu yarışmada birinci olmaktır. Karpuz üretiminin sürmesi için devletin desteğini bekliyoruz" şeklinde konuştu.