AMİDA HABER - Diyarbakır’da Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen “Kürt Meselesinde Çözümsüzlük Türkiye’ye Neler Kaybettiriyor” başlıklı toplantı başladı. Bir otelde yapılan toplantıya çok sayıda akademisyen, siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Bugün gerçekleştirilecek oturumlarda çözümsüzlüğün toplumsal hayata, ekonomiye ve uluslararası ilişkilere etkileri ele alınacak.
‘Çözümsüzlük 100 yıldır herkese kaybettiriyor’
Açılış konuşmasını yapan DİTAM Başkanı Mesut Azizoğlu, Kürt meselesindeki çözümsüzlüğün 100 yıldır tüm topluma kaybettirdiğini vurguladı. Azizoğlu: “Kürtler yıllardır Türkiye toplumuna kimlikleri, dilleri ve kültürleriyle ilgili yaşadıkları haksızlıkları ve taleplerini anlatmaya çalışıyorlar, Devletin, cumhuriyetin kuruluşundan bugüne, Kürtlerin yaşadığı bölgeleri bilerek ihmal ettiğini ve bu nedenle ekonomi, sağlık, eğitim gibi hayatın hemen her alanında mağdur edildiklerini ispatlamaya çalışıyorlar. Fakat maalesef bu gerekçeler Türkiye’de Kürt meselesinin çözümü için çok fazla dikkate alınmıyor” dedi.
‘Bir gerekçe üzerinden çözüm aramak eksik bir yaklaşım’
Son dönemde Kürt meselesine ilişkin yaşanan gelişmelere dikkat çeken Azizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürt meselesindeki çözümsüzlüğün Türkiye üzerindeki etkileri son yıllarda daha belirgin hale geldi ve devlet, riskli gördüğü bir durum nedeniyle çözüm arayışına yöneldi. Bu çözüm arayışının başlaması önemli bir adım olsa da, 100 yıllık süreçte yapılan hataları doğru bir şekilde değerlendirmeden, diğer gerekçeleri ve talepleri göz ardı ederek yalnızca tek bir gerekçe üzerinden çözüm aramak eksik bir yaklaşım olacaktır. Bu sorunun çözümü, herkesin kendi gerekçesini bu çözümün içinde bulabildiği bir yaklaşımı gerektiriyor.”