Diyarbakır'da Maliyetler Artarken Evlilik Hayalleri Gölgede Kalıyor: Gençler ve Esnaf Çare Bekliyor

Diyarbakır'da artan maliyetler hem gençler hem de esnaf için büyük bir sorun oluşturuyor. Maliyetler karşısında sürekli hayalini kurdukları düğünlerini ertelemek zorunda kalan gençler, bu işin sonun nereye varacağını kestiremiyor. Bu durum kent esnafını da olumsuz etkiliyor. Düğün sezonu olmasına rağmen istedikleri satışı yapamayan esnaflar, hükümetten bu soruna çözüm bulunmasını istiyor.

Diyarbakır'da Maliyetler Artarken Evlilik Hayalleri Gölgede Kalıyor: Gençler ve Esnaf Çare Bekliyor! Diyarbakır'da artan maliyetler hem gençler hem de esnaf için büyük bir sorun oluşturuyor. Maliyetler karşısında sürekli hayalini kurdukları düğünlerini ertelemek zorunda kalan gençler, bu işin sonun nereye varacağını kestiremiyor. Bu durum kent esnafını da olumsuz etkiliyor. Düğün sezonu olmasına rağmen istedikleri satışı yapamayan esnaflar, hükümetten bu soruna çözüm bulunmasını istiyor.

Diyarbakır'da son yıllarda artan maliyetler, gençlerin evlenmesini ve esnafın satış yapmasını zorlaştırıyor. Gıda, giyim ve barınma gibi temel ihtiyaçların fiyatlarındaki artış, evlilik masraflarını da kat kat yükseltiyor.

Bu durum, birçok gencin evlilik hayallerini ertelemesine neden oluyor. Esnaf da artan maliyetlerden olumsuz etkileniyor. Hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artış, ürün fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Bu durum, müşterilerin alışveriş yapma isteğini azaltıyor ve esnafın satışlarını düşürüyor.

Hem gençler hem de esnaf sıkıntılı

Son yıllardaki maliyet artışlarının hem gençler hem de esnaf için büyük bir sorun olduğunu kaydeden mobilyacı esnafı Süleyman Ustaoğlu, "Gençlerimiz evlenmek istiyor ama buna maddi imkanları yok. Evlilik masrafları çok arttı. Bizlerde da satış yapamıyoruz.

Hammadde ve işçilik maliyetleri çok yüksek. Bu da doğal olarak mobilya fiyatlarına yansıyor. Bu durum esnafın kar marjını düşürüyor ve işletmeleri zora sokuyor” dedi.

Hükümetten maliyet artışlarını kontrol altına almasını ve esnafa destek olmasını isteyen Ustaoğlu, “Hükümetten esnafa vergi indirimi ve kredi desteği gibi yardımlar yapılmasını bekliyoruz. Bu yardımlar biz esnafların rahatlamasına ve satışlarımızın artırmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu.

‘Evlenmek istiyorum ama evlilik masrafları çok yüksek’

Gençler de evlilik masraflarının çok yüksek olduğunu ve evlenmek için maddi imkanlarının olmadığını söylüyor. Evlilik hazırlığı yapan Mahmut Demir isimli, “Evlenmek istiyorum ama evlilik masrafları çok yüksek. Düğün masrafları, ev masrafları derken bir sürü masraf var.

Bu masrafları karşılayamıyorum. 2 Yıldır nişanlıyım ama bir türlü önümü göremedim. Altın, mobilya ve diğer masraflar almış başını gitmiş. Bir türlü düğünümü yapacak ortamı hazırlayamıyorum” dedi.

‘Hayallerimizi gerçekleştiremiyoruz’

Bir yıldır evlenmek için ekonomik şartlarla boğuşan Nazlı Erek ve Murat Kurt ise yaşadıkları zorluğu şu sözlerle anlattı;

“Evlilik, hayalimizdeki en güzel gün. Bir yuva kurmak, sevdiğimizle aile olmak istiyoruz.  Ama bu hayaller, son zamanlarda adeta kabusa dönüşmeye başladı. Artan maliyetler, adeta evlilik hayallerimizi gölge altında bırakıyor. Düğün salonu fiyatları, gelinlik ve damatlık fiyatları, ev eşyası fiyatları...

Her şey o kadar pahalı ki, sanki evlenmek bir lüks haline geldi. Ailelerimizden maddi destek almam gerekiyor ama onların da bütçeleri sınırlı. Kendimiz çalışıp masraflarımızı karşılamak istiyoruz ancak bu yetmiyor.

‘Fiyatlar artıkça düğünümüzü erteliyoruz’

Evlilik hayalleri kurarken, bir yandan da ekonomik endişelerle boğuşmak çok zor. Her gün yeni bir fiyat artışı haberi geliyor ve bizde evlilik planlarımızı ertelemek zorunda kalıyoruz. Evlilik sadece bir düğün yapmak değil, bir ömür boyu birlikte yaşamak demek.

Ama bu maliyetlerle, bir ömür boyu birlikte yaşayabilecek bir yuva kurmak çok zor görünüyor. Ne yapacağımızı bilemiyorum. Hayallerimizden vazgeçmek istemiyoruz ama bu gidişle evlenmek imkansız hale gelecek gibi. Umarım bir çözüm bulunur ve evlilik hayalleri kuran tüm gençler bu engeli aşabilir.”

Gençler evlenmek için altın alamıyor

Gençlerin evlilik planlarını ertelemesi kentteki kuyumcu esnafını da olumsuz etkiliyor. Düğün sezonu olmasına rağmen işlerinin istedikleri gibi olmadığına dikkat çeken Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’ndeki kuyumcu esnafı Abdulkadir Çat şunları söyledi;

“Yıllardır bu dükkanda, yüzlerce gencin evlilik hayallerine ortak oldum. Onların mutluluğunu, heyecanını gözlerinden gördüm. Ama son zamanlarda bu tabloda bir değişiklik var. Artan maliyetler, gençlerin evlilik hayallerini gölgeliyor ve bu durum biz kuyumcuları da olumsuz etkiliyor.

Geçmişte, gençler evlilik hazırlıklarına geldiklerinde gözlerinde umut ışığı vardı. Bütçelerini planlayıp, bütçelerine uygun alyanslar ve takılar seçerlerdi. Ama şimdi, birçok genç dükkanıma endişeyle ve tereddütle geliyor. Bütçelerini zorlayacak takılar almak istemiyorlar, ama aynı zamanda bu özel günlerinde güzel ve anlamlı bir şeyler de istiyorlar.

‘Gençlerin bu durumu bizi de üzüyor’

Bu durum bizi de zor durumda bırakıyor. Altın fiyatları ve işçilik maliyetleri sürekli artıyor. Biz de buna bağlı olarak ürün fiyatlarımızı yükseltmek zorunda kalıyoruz. Fakat ürün fiyatlarımızı yükselttiğimizde, satışlarımız da düşüyor.

Gençlerin evlilik hayallerini ertelemek zorunda kalması bizi de üzüyor. Bir esnaf olarak, onların mutluluğuna katkıda bulunmak istiyoruz. Ama maalesef, bu maliyetlerle bunu yapmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Hükümetten bu soruna çözüm bulmasını ve maliyetleri kontrol altına almasını bekliyoruz.

Bu sayede, gençler evlilik hayallerini ertelemek zorunda kalmayacak ve biz kuyumcular ve kentteki diğer esnaflar işimizi daha bir şekilde yaparız. Umarım bu zorluklar bir an önce sona erer ve gençler evlilik hayallerini gerçekleştirebilir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri