Diyarbakır'da Muhtar Aydınlar’dan tepki; Karton bardakta alkol verilmesinden tedirginiz!

Şehrin en bilindik yerlerinden biri olan ofis semtinde, lokanta ve çay ocaklarının kaldırımları işgal etmesi, çevre sakinlerini rahatsız ediyor. Özellikle ofis bölgesindeki bazı mekanların gençlere karton bardaklar için alkol vermesinin kendilerini tedirgin ettiğini kaydeden Kooperatifler mahalle muhtarı Abdülkadir Aydınlar,  ailelere çocuklarına sahip çıkması çağrısında bulundu.

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde yer alan Kooperatifler Mahallesi, geçmişten bu güne kalabalık bir semt oldu ve olmaya devam ediyor.  Şehrin merkezinde yer alan mahallede, esnafın kaldırımları işgal etmesi büyük bir sorun haline geldi. Caddelerde yayaların rahat ve güvenli şekilde hareket etmesi için ayrılmış yolu işgal eden esnaf, tehlikeye yol açıyor.  Ofis semti olarak bilinen mahallede yaşanan durum, vatandaşlar için büyük sorun teşkil ediyor. Esnafın kaldırım işgali ile birlikte mahalle yer alan sanat sokağındaki kafelerde gençlere karton bardakta alkol verildiğini iddia eden Muhtar Abdülkadir Aydınlar, bu durumdan oldukça rahatsız olduklarını söyledi.

‘24 yıldır burada muhtarlık yapıyorum’

Mahalle muhtarı Abdülkadir Aydınlar, sorunları dile getirirken daha çok kaldırım işgaline dikkat çekti.  Alipaşa Mahallesi doğumlu olduğunu kaydeden Aydınlar şunları söyledi; “Asıl mesleğim tır şoförlüğüydü. Kooperatifler mahallesinde yaşamaya başladıktan sonra, mahalle muhtarlığına adaylığını koy diye ısrarcı oldular. Bende aday oldum ve 24 yıldır burada muhtarlık yapıyorum. Mahallemi ve çevremdekileri seviyorum. Elimden geldikçe mahallede yapılacak bütün şeylere gayret etmeye çalışıyorum. Muhtar olduğum zaman burada bulunan Abdül Celil Camisinin altında taziye evi açtık, okullarımızla ilgilendik. 8’e yakın okulumuz var ama sadece ikisi lise, bu yönden eksikliğimiz var. Okul olarak ilköğretimde sıkıntımız yok ama lise ve ortaokulda genel olarak var. Mahallemizde tek park olarak Rızvan Ağa parkı var bunun haricinde anıt park var.  Belediye başkanımız mahallede yer alan eski stadyumun bulunduğu yeri park olarak değerlendireceğini söyledi ancak daha bitmedi. Çocuklar için muhtarlığın arkasında yer alan yerde çocuk oyun parkı yapıldı. Çocuklar için alan oluşturabileceğimiz yer yok açıkçası ofiste pahalı bir semt olduğu için elimizde imkan yok.”

‘Kaldırım işgali kentteki genel bir sıkıntı’

Esnafın, kaldırım işgalinin önüne geçilmediği Diyarbakır’da bu durum gittikçe artıyor. Kooperatifler mahalle muhtarı Abdülkadir Aydınlar bunu ‘’ Alışkanlık haline gelmiş genel bir sıkıntı’’ olarak değerlendirdi. Aydınlar sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Bazı esnaflarımızın yaptığı yanlışlar var. Kaldırımı işgal ediyorlar, uyardığımız zaman karşı cevap olarak bizi ekmeğimizden ediyorsun şeklinde tepki alıyoruz. Kaldırım işgal edildiği zaman, bir aile çoluk çocuğuyla kaldırımda yürüyemiyor, yaptıkları hoş bir şey değil. Kaldırımdaki bu genel sıkıntı bir alışkanlık haline geldi. Özellikle çay ocaklarının kaldırımları kapatması büyük sorun haline geldi, lokantacılarda çorba satar kaldırıma iki üç tane masa atarlar yani nerdeyse yolun ortasına masa atanlar var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Belediyemizin bu konuda tedbir almasını istiyoruz. Ben muhtarlık olarak halkın dile getirdiği sorunları çözüme kavuşturmakla mükellefim.”

Ulaşım sıkıntısı

Diyarbakır’ın genel sıkıntılarından biri de ulaşım diye konuşan Aydınlar, “Diyarbakır’daki genel sıkıntılardan biri de ulaşımda yaşanan problemler. Minibüslerde gel git gerçekten sıkıntı. Eskişehir, Konya ve Ankara’daki gibi bir raylı sistemimiz olsaydı insanlar sabah işlerine, akşam evlerine huzur içinde gidebilirlerdi” diye konuştu.

‘Karton bardak içinde alkol satışı gerçekleştiriliyor’

Sanat sokağında yer alan kafelerde karton bardak içinde alkol satıldığını da iddia eden muhtar Aydınlar, “Aileler çocuklarına sahip çıksın’’ uyarılarında bulundu. Muhtar Aydınlar şunları söyledi;

“İki tane okulumuz var bir tanesi şair sırrı hanım biride Mustafa Kemal Ortaokulu. Mustafa Kemal Ortaokuluna lojmanda yaşamayanlar gidemiyor lojmanda oturma şartı var. Mahallemizde yer alan kafelerde duyduğumuz kadarıyla gençlere alkol veriyorlar karton bardaklar içinde. Gençlerde hiç yok demiyor. Uyuşturucu da var ama sağ olsun ekipler çalışıyor, herkesin başına bir polis dikecek halimiz de yok. Burada en çok suçlu bulduğum ailelerdir.  Aileler çocuklarına sahip çıksınlar, çocuklarının çevreden edindiği arkadaşlarını takip etsinler.”

Vatandaşlar Bağlar ve şehitlik semtlerine doğru göç etti

Diyarbakır’da yaşayan yerli halkın, nerdeyse tamamının Kurt İsmail Paşa sokağında yaşadığını dile getiren Muhtar Aydınlar, depremden sonra, kiraların yükselmesiyle vatandaşların bağlar ve şehitlik semtlerinde doğru göç ettiğini dile getirdi;

“Depremden önce Diyarbakır’ın hemen hemen bütün yerlileri, Kurt İsmail Paşa’da yer alan sekiz sokakta ikamet ediyordu. Mahallemiz depremden çok etkilendi, 8-10 tane bina yıkıldı. 100’den fazla insanımız vefat etti. Depremden sonra mahallemiz çok göç aldı ve bir anda kiralar 3 binden 7-8 bine yükseldi. Kirayı ödeyebilenler oturmaya devam etti, ödeyemeyenler bağlar ve şehitliğe doğru göç etti.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri