AMİDA HABER - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin kırsal Kozan Mahallesi'nde pamuk hasadı etkinliğine katıldı.
TZOB Başkanı Bayraktar: "Ayçiçeğinde üretim tüketim kadar artmıyor"
Bayraktar, pamuğun hem üretildiği bölgenin gelişmesine hem de sağladığı istihdamla ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu söyledi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,"Yaklaşık 4,8 milyon dekar alanda üretimi gerçekleştirilen pamukta geçtiğimiz yıl çiftçilerimiz 2,1 milyon ton kütlü pamuk üretti. Bu yıl ise 2,2 milyon ton seviyesinde üretim tahmin ediliyor." dedi.
Türkiye pamuk üretiminde 7'inci sırada
Türkiye'nin Çin, Hindistan, ABD, Brezilya, Pakistan ve Avustralya'dan sonra pamuk üretiminde 7'nci sırada geldiğini belirten Bayraktar, "Ülkemizde 2022 yılında 886 bin ton olan lifli pamuk üretimi 2023 yılında 700 bin tona geriledi. Aynı yıl 732,4 bin ton pamuk ithal edildi. Bu ithalat için 1 milyar 631 milyon dolar ödedik. 2024 yılında lifli pamuk üretiminin 750 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Ülkemizdeki bu dalgalanma stratejik öneme sahip pamukta akılcı ve kalıcı politikalar sergilememiz gerektiğinin önemini vurguluyor." diye konuştu.
Bayraktar, pamukta ekim alanındaki değişimin çiftçilerin kazancı, ürün maliyetleri, fiyat ve desteklerle doğrudan ilişkili olduğuna işaret ederek, "Pamuk sanayi ürünü olmaktan çıkarılmalı" dedi.
‘Üreticiler pamuktan vazgeçmesin’
TZOB Başkanı, "ABD Memphis lif pamuk fiyatı kilogram başına 65 lira, kütlü pamuk fiyatı ise yaklaşık 26 lira iken, ülkemizde üretilen lif pamuk fiyatının kilogramı serbest piyasada 57 lira, kütlü pamuk fiyatı ise 22 lira 80 kuruş seviyesindedir. Kütlü pamukta fiyat en az 30 lira bandında olmalı ki üreticilerimiz pamuktan vazgeçmesin." ifadelerini kullandı.