Diyarbakır’da sınıflar 50 kişi: Bu okulun mevcudu 25!

Diyarbakır’ın bazı bölgelerinde orta okullarda sınıf mevcudu 50’ye ulaşırken, Nafiye Ömer Şefki Cizrelioğlu İmam Hatip Ortaokulu’nun okul mevcudu 25. Ortaokulun 2 dersliği boş, ikisinde ise sadece 25 öğrenci var.

AMİDA HABER - 2012 yılında uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sistemiyle, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 81 ilde toplam 673 İmam Hatip Ortaokulu (İHO) açıldı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yayımladığı genelgede yer alan “zorunda kalmadıkça bağımsız kurulma” talimatına rağmen, bu okulların sadece yarısı bağımsız olarak kurulabildi. 673 okulun 321’i bağımsız olarak açılırken, 146’sı imam hatip liselerinin bünyesinde, 102’si ise ilkokul ve ortaokullarla ortak kullanıma açıldı.

Diyarbakır’da 8 ortaokul açıldı

İHO’ların mevcut okullara entegre edilmesi, yeni sistemde en fazla eleştirilen konulardan biri oldu. 81 il arasında sadece 7 il imam hatip ortaokulu açmadı bunun dışındaki illerde birden fazla imam hatip ortaokulu açıldı. Diyarbakır’da ise 8 imam hatip ortaokulu açıldı. Bu okullara başvuran öğrenci sayısı oldukça düşük. Mevlana Ortaokulu, Talaytepe Ortaokulu gibi okullarda sınıf mevcutları 50’ye ulaştığı halde, Diyarbakır’daki bazı imam hatip ortaokullarında sınıf mevcutları 14-15 bandında. Bazı sınıflar ise hiç kayıt alamadığı için kapanmak zorunda kaldı.

Okulun mevcudu 25

Bu okullardan biri olan Nafiye Ömer Şefki Cizrelioğlu İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi. Okulun 5 ve 6’ıncı sınıflarına bu yıl kayıt yapan olmadığı için, boş kaldı. Okulda 7 ve 8’inci sınıflarda ise toplamda 25 öğrenci eğitim görüyor. 4 derslikli Nafiye Ömer Şefki Cizrelioğlu İmam Hatip Ortaokulu’nun 2 dersliği boş ikisinde ise sadece 25 öğrenci eğitim alıyor. Bazı veliler, çocuklarını okuldan almaları için baskıya maruz kaldıklarını iddia etti.

‘5 ve 6. sınıflarımız açılmadı’

Amida Haber’in ulaştığı okul yetkilileri şunları söyledi: “Okulumuzda 450 civarında lise öğrencisi var. Orta okulla beraber 470 öğrenci oluyor. 7 ve 8 olarak iki sınıfımız var ve bu sınıflarda ortalama 25 öğrencimiz eğitim görüyor. Biz öğrencileri hiçbir yere yönlendirmemişiz. 7. ve 8. sınıflarımız zaten devam ediyor, bir sıkıtı yok. 5 ve 6. sınıflarımıza kayıt gelmediği için açılmadı. Yan okullardan, çevreden bilgilendirmelerimizi de yaptık. Gelen öğrencilerimiz olmayınca sınıf açamadık. Önümüzde sene açılması için yine mücadele edeceğiz. Açılmazsa bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Önümüzdeki sene de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Okulumuza öğrenci orta öğretim öğrencisi kazandırırsak ne mutlu bize.”

‘O sınıflar etkinlik odaları olarak kullanılacak’

Önümüzdeki yıl kayıt gelmemesi durumunda sıkıntı yaşanacağını belirten yetkililer şunları söyledi: “Öğrenci gelirse eğitime devam edilecek, öğrenci gelmezse kapatmaya doğru gidecek. İmam Hatip Liseleri bünyesinde orta okullar açıldı. Öğrenci gelmediği için o program kapatıldı. Eğer öğrenci kayıt yapmazsa o sınıflar etkinlik odaları olarak kullanılacak. Görsel sanatlar atölyesidir, bilişim teknoloji odasıdır, laboratuvar, bu doğrultuda kullanılacaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri