AMİDA HABER - Diyarbakır'da düşük gelirli vatandaşlara verilen 1.200 TL’lik nakdi yardım, üç yıldır aynı tutarda kalmaya devam ediyor. Yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında sabit kalan bu destek miktarı, Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde yardıma muhtaç aileler tarafından yetersiz bulunuyor. Vatandaşlar, üç yıldır değişmeyen bu yardım miktarının neden arttırılmadığını merak ediyor.
Aile Destek Programı ile temmuzda 4 milyar TL'lik destek ödemesi yapıldı
Artan sosyal yardım talepleri
2022 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan Türkiye Aile Destek Programı kapsamında, belirli kriterleri karşılayan ailelere aylık 1.200 TL nakdi destek sağlanmaya başlamıştı. Bakanlık, bu desteği her yıl bir yıl süreyle uzatmaya devam etti. Ancak vatandaşlar, aradan geçen üç yıl boyunca bu miktarın artmamasından şikayetçi.
Asgari ücret artarken yardım miktarı sabit kaldı
Amida Haber’e konuşan Diyarbakırlı Cevat Alakuş, geçen üç yıl içinde temel ihtiyaç kalemlerinde yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Üç yıl önce 8 TL olan minibüs ücreti bugün 20 TL’ye çıktı. Aynı şekilde, ekmek fiyatı 12 TL’den 18 TL’ye yükseldi. Ancak aldığımız yardım hala 1.200 TL. Bu destek miktarı, üç yıl içinde giderek eridi; fakat devlet yardımı artırmadı.”
Türkiye’de asgari ücret, 2022 yılının başında net 4.253,4 TL olarak belirlenmişken, Temmuz ayında yapılan artışla 5.500,35 TL’ye çıkarılmıştı. 2024 yılına gelindiğinde ise asgari ücret %319 oranında artarak net 17.002,12 TL seviyesine ulaştı. Bu artış oranlarına rağmen, 1.200 TL olarak belirlenen sosyal yardımın aynı kalması, özellikle dar gelirli vatandaşları zor durumda bırakıyor.
Bakanlığın aile destek programı açıklaması
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2022 yılında başlatılan Aile Destek Programı'nın ihtiyaç sahibi ailelere aylık periyotta çeşitli gelir aralıklarına göre yardım sağlamaya devam edeceğini duyurmuştu. Bakanlık, programın süresini her yıl uzatarak, ikinci 12 aylık dönemde de hane içinde kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen yardım tutarları ile destek vereceğini açıklamıştı.
Ancak programın miktar artışına gitmemesi, yardım alan ailelerin beklentisini karşılamıyor.
Sosyal yardım taleplerinin artmasına rağmen, yardım miktarının artmaması, Diyarbakır’daki dar gelirli vatandaşların gündeminde yerini koruyor. Yardım alanlar, enflasyon ve asgari ücret artışı gibi ekonomik değişiklikler göz önüne alınarak destek miktarının yeniden değerlendirilmesini talep ediyor.