AMİDA HABER – Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Diyarbakır’da her yıl 800 dönümlük arazide, yaklaşık 400 bin ton pamuk üretiliyor. Bu oran, Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 12’sine denk geliyor. Dünyanın stratejik tarım ürünlerinden biri kabul edilen ve “beyaz altın” olarak da bilinen pamuk tarımında girdi maliyetleri yıldan yıla artıyor. Buna karşılık fiyat ve desteklemede çiftçinin yüzünü güldürecek gelişmeler yaşanmıyor.
Diyarbakır'da çiftçilerin pamuk ekim serüveni başladı
‘Üretim yüzde 25 düştü’
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, pamuk üreticisinin yaşadığı sıkıntıları Amida Haber’e anlattı. İskenderoğlu, Diyarbakır’ın bölgede önemli bir pamuk üreticisi konumunda olmasına rağmen yeteri kadar desteklenmediğinden önceki yıllara göre pamuk üretimin yüzde 25 düştüğünü söyledi.
‘Üretici can çekişiyor’
Pamuk üreticisinin can çekiştiğine dikkat çeken İskenderoğlu, pamuk primin üç yıldır artmadığını belirterek, “Pamuk üreticileri zor durumda. Son üç yıldır girdi maliyetleri yüzde 145 ile yüzde 170 arasında artmışken pamuk fiyatı ve destekleme neredeyse hiç artmadı. Ton başına bin 600 TL veriliyor, bu masraflarımızı karşılamaya yetmiyor. Pamuk üreticisine verilen destek girdi maliyetlerinin sadece yüzde 6’sını karşılıyor” dedi.
‘Pamuk üretmeyin diyorlar’
Pamuk çiftçisinin yeteri kadar desteklenmediğini belirten İskenderoğlu, “Hükümet açıkça bize ‘Pamuk üretmeyin, biz dışarıdan ithal edelim’ diyor. Pamuk üreticisi isyanda. Pamuk dünyanın stratejik ürünlerinden biridir. Yan sanayinin hammaddesi olarak önemli bir ürün. Pamuk çiftçisi pamuk ekmekten vazgeçti. Pamuk çiftçisi üretimden küstürürseniz daha pamuk üretimi için geri getiremezsiniz” diye konuştu. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) bölgede yaptığı kanalların yanına pamuk ekildiğini ancak bunun bölgede pamuk ekiminin arttığı anlamına gelmediğini kaydeden İskenderoğlu, daha gerçekçi desteklemenin yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Alım fiyatı 25 TL maliyeti 32 TL
İskenderoğlu, pamuğun çiftçiye kilogram maliyetinin 32-33 lira olduğunu söyleyerek, “Çukobirlik 25 TL fiyat açıkladı. Bu fiyat pamuk üreticisini kurtarmıyor. İsterlerse gelsinler kalem kalem masrafları hesaplayalım. Bırakın kar etmeyi biz şu an kilogram başı 7 lira zarar ediyoruz” dedi.